A talált madárfiókák többsége nem árva, ne szedjük össze őket!

2022.04.25. · tudomány

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleménye.

„A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő fiókákkal találkoznak az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögve, gyakran hangosan csipogva. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha haza visszük őket”

– írja az MME.

A legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük le. A hazai madárfajok
nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát szemben a vadonban talált emlőskölykökkel, amelyeket jó szaglású szüleik miatt nem szabad még megérinteni sem. Az alábbi folyamatábra ismerteti a teendőket:

photo_camera Grafika: MME

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás