Figyelem, kezdődik a kotlás, újra nyakunkon a panelrécék!

2022.03.28. · tudomány

Évről évre fokozódó madárvédelmi problémára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleménye. A városi környezetben élő tőkés récék (Anas platyrhynchos) ugyanis egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban veszik birtokba a folyók és tavak közelében álló, jellemzően vasbeton elemekből épült házak erkélyeit, lapostetőit.

A madarak március végén, április elején rakják le tojásaikat, amelyekből 22-28 napnyi kotlás után kelnek ki a fiókák. Orbán Zoltán, az MME szóvivője szerint „ilyenkor naponta akár több telefonos bejelentés is érkezik az egyesület központi irodájába úton mászkáló, tetőn maradt és udvarban elhagyott récefiókákról”.

Récefiókák egy budapesti lapostetőn
photo_camera Récefiókák egy budapesti lapostetőn Fotó: Orbán Zoltán/ MME

A jelenség magyarázata, hogy a ludak, récék és bukók egyes fajai rendszeresen költenek vízközeli sziklafalak párkányain, erdők fáinak odvaiban is, ahonnan a frissen kikelt fiókáknak a mélybe kell vetniük magukat. A fészekhagyó fiatalok vastag és tömött, levegővel teli tollazata az azonnali úszóképesség mellett a sok méter magasan lévő fészekből kiugró fiatalok testi épségét is biztosítja, nagy százalékban megóvva őket a becsapódás végzetes sokkjától.

Az MME magyarázata szerint a madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs (többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó) hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő, többnyire rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz. Úgy tűnik, hogy a városok magas épületei ilyen szupernormális kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkésréce-tojók számára, melyek így a fészkeiket a majdan kikelő fiókák számára nem megfelelő helyekre építik.

A panelrécéken azonban lehet és nem is bonyolult segíteni: a fiókák kikelését követően a fiatalokat és a tojót külön szállítódobozba téve (a madarak legtöbbször kézzel is könnyen befoghatók) a közeli Dunához, nagyobb vízhez lehet vinni, ahol nyugodtan elengedhetjük őket.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás