Képek Sanghajból, a 26 milliós szellemvárosból

2022.04.26. · koronavírus

A kínai hatóságok február végén kezdték lezárni a közel 30 milliós Sanghajt a koronavírusos esetszámok emelkedése miatt, aztán március végén a keleti városrészt, április 5-én pedig a teljes várost lezárták. Kapcsolódó cikkünk, amelyben Holch Gábor, egy márciusig Sanghajban élő tanácsadó beszél a helyzetről, itt olvasható.

A lezárások alatt a kínai bankok és pénzintézetek ha csak ügyeleti rendszerben is, de működnek. A Bank of China sanghaji fiókja zárt láncú irányítás alatt üzemel. A dolgozók ellátásáról az igazgatóból, helyetteséből és egy alkalmazottból álló háromfős csapat gondoskodik: az ő dolguk, hogy beszerezzék a szükségleti cikkeket, megszervezzék az étkezde működését, a fertőtlenítést és a szemét elszállítását.

photo_camera Élelmiszert szállító autó az egyetlen jármű az amúgy forgalmas sanghaji bankegyedben április 21-én Fotó: LI HE/Xinhua via AFP

Sanghaj 666 nagyvállalatának 70 százalékában, köztük a SAIC-nál és a Teslánál a drámai helyzet ellenére is folyik a termelés.

photo_camera Dolyik a munka a SAIC Motor Company összeszerelő üzemében április 23-án Fotó: CHEN JIANLI/Xinhua via AFP

A sanghaji kikötők lezárása ugyanakkor komoly fennakadásokat okoz a kínai és a világkereskesdelemben.

photo_camera Pihen a komp, kikötötték: Sanghaj Jangsan kikötője április 15-én Fotó: DING TING/Xinhua via AFP

Egy sanghaji helikopteres cég ingyenes szolgáltatást ajánlott fel az orvosi cikkek szállítására, hogy segítse a város covid elleni küzdelmét. Mindent fertőtlenítenek a berakodás előtt.

photo_camera Orvosi eszközök fertőtlenítése április 24-én Sanghajban Fotó: CHEN JIANLI/Xinhua via AFP

A sanghaji Rendzsi kórház bekerült a covidos esetek kezelésével megbízott intézmények közé, és április 7. óta fogad koronavírusos betegeket – főleg gyerekeket, várandós nőket és egyéb alapbetegségben is szenvedő felnőtteket.

photo_camera A sanghaji Rendzsi kórház intenzív osztálya április 24-án Fotó: HUANG XING/Xinhua via AFP

A helyi hatóságok szerint Sanghajban múlt pénteken több kampány is indult annak érdekében, hogy felszámolják a vírus fertőzési láncait.

photo_camera Önkéntes fertőtlenít egy udvart a sanghaji Huangpu kerületben április 23-án Fotó: JIN LIWANG/Xinhua via AFP

A lakosság ellátásán dolgozók védőfelszerelésben válogatják össze a helyieknek szánt élelmiszeres zsákokat és dobozokat.

photo_camera Élelmiszeres zsákokat pakolnak Sanghaj Dzsingan kerületében április 16-án
Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A friss élelmiszereket áruló üzletlánc, a Hema Fresh több mint húsz városban, köztük Pekingben és Vuhanban szervezett olyan segélycsapatokat, amelyek segítenek áruval ellátni sanghaji üzleteit.

photo_camera A Csianghszi tartományban élő Liu Zengju Sanhajban szállít élelmiszert április 15-én Fotó: CHEN JIANLI/Xinhua via AFP

A város éjszakai látképéből csak az nem látszik, hogy teljesen üresek az utcák.

photo_camera Karantén alatt álló sanghaji lakótelep április 21-én Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Sanghajban csak azok a járművek közlekedhetnek, amelyeknek feltétlenül szükséges; a rendőrök szigorúan ellenőriznek mindenkit.

photo_camera Védőruhás rendőrök robogóst ellenőriznek egy sanghaji utcán április 24-én Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Nap közben is szinte csak a koronavírus terjedésének megakadályozásán dolgozók vannak az utcán.

photo_camera Védőruhás dolgozó egy sanghaji utcán április 21-én Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A tesztelést is sokszor önkéntesek végzik.

photo_camera Önkéntes tesztelő pihenőn Sanghaj Pudong kerületében április 19-én Fotó: LIU JIN/AFP

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás