Sikerült transznemű férfiak petesejtjeit mesterségesen megtermékenyítésre alkalmassá tenni

2022.04.26. · tudomány

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak vezetésével sikerült (születéskor nőnek besorolt) transznemű férfiak petefészkeiből petesejteket venni, és megtermékenyítésre alkalmassá tenni azokat egy teljesen a testen kívül zajló folyamat során – írja az MIT Technology Review. Az eredmény arra utal, hogy a transz férfiaktól még úgy is lehet életképes petesejteket kinyerni, hogy éveken át tesztoszteronterápiát folytattak, ami leállíthatja a peteérést.

Ez lehetővé tenné, hogy azoknak a transznemű férfiaknak, akik gyermeket szeretnének, ne kelljen szüneteltetni a nemi megerősítő ellátást, és elkerülhessék a fizikailag vagy érzelmileg megterhelő női hormon alapú kezeléseket és a nőgyógyászati klinikákat.

A tesztoszteronterápián áteső transznemű férfiaknak több lehetőségük van, ha egy napon szeretnének gyermeket vállalni, de ezek mind hátrányokkal járnak. A petesejtek lefagyasztása csak a tesztoszteronkezelés leállításával (és a menstruáció visszatérésével) lehetséges, ami hónapokon át tartó hangulatingadozással és alvászavarokkal jár, míg a hormonalapú gyógyszerek által felszabadított érett petesejteket csak műtéti eljárásban tudják összegyűjteni, ami a szakértők szerint különösen megrázó élmény lehet a transznemű férfiaknak.

A skóciai egyetem kutatói ezért azon kezdtek dolgozni, hogy a petefészkekből vegyenek petesejtet, majd azt laboratóriumban tegyék alkalmassá a megtermékenyítésre. Ehhez először azt kellett megnézni, hogy mit tesz a tesztoszteronterápia a petefészekkel, ebben ugyanis nincs szakmai konszenzus. Evelyn Telfer, az egyetem biológusa ezért felkeresett két olyan brit klinikát, amely foglalkozik nemi megerősítő eljárásokkal, és hozzájutott nyolc olyan petefészekhez, amit a terápián átesett transznemű férfiak ajánlottak fel. Ezeket aztán olyan petefészek-mintákkal hasonlította össze, amiket hasonló korú, császármetszésen átesett nők adományoztak.

A különbségek egyértelműek voltak: a transznemű férfiaktól származó petefészkekben több kollagén és kevesebb elasztin volt, ami merevebbé tette a szövetet – ez a merevség megnehezíti a tüszők növekedését, valamint az érett, megtermékenyítésre kész petesejtek kibocsátását. A petefészkekben több mint 4500 tüszőt külön is megvizsgáltak, ezek 94 százaléka nem mutatott növekedést, míg ez a tesztoszteront nem szedő nők esetében 85 százalék.

A kutatók úgy próbáltak meg petesejteket érlelni a transz férfiak petefészkeiből, hogy az egyes tüszőket körülvevő szöveteket feldarabolták, majd egy edényben kinyújtják azokat. Mint kiderült, ez olyan jelátviteli útvonalakat nyitott meg a szövetekben, amelyek lehetővé teszik, hogy a tüszők érett petesejteket bocsássanak ki. Így sikerült kis mennyiségben olyan szintre érlelt petesejteket kinyerniük, amelyek készen állnak a spermium általi megtermékenyítésre.

Ennek segítségével mesterséges megtermékenyítéssel embriókat lehet létrehozni, amiket a partner vagy egy béranya méhébe lehet beültetni – a kutatók hozzáteszik, ehhez Nagy-Britanniában külön engedélyt kell kérni az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóságtól, de például az Egyesült Államokban nincs szükség ilyen felhatalmazásra. A megtermékenyítési kísérleteket még idén szeretnék megkezdeni, elsőként birkákon, és ha azok sikerrel járnak, jöhetnek az emberi próbák.