Londonban nyílik meg Európa első magán-kutatóintézete, ahol a pszichedelikus drogok hatását vizsgálják embereken

2022.05.10. · tudomány

A Clerkenwell Health nevű brit startup augusztusban nyitja meg Londonban Európa első magán-kutatóintézetét, ahol a pszichedelikus szerek hatását tesztelik különböző mentális betegségekben szenvedő betegeken, illetve életvégi ellátásban részesülő embereken – írja a Guardian.

Első, a kanadai Psyence biotechnológiai céggel közös klinikai vizsgálatukban a varázsgomba hatóanyagaként ismert pszilocibint használják fel a halálos betegséggel diagnosztizált pácienseknél jelentkező szorongás kezelésére.

„A pszichedelikus szerekkel megtámogatott terápia úttörő lehet a mentális egészségügyi kezelésekben, és az Egyesült Királyság jó helyzetben van ahhoz, hogy a Brexit után a klinikai vizsgálatok terén globális vezető szerepet töltsön be. Célunk, hogy az Egyesült Királyságot a kereskedelmi pszichedelikus kutatási ökoszisztéma központjává tegyük, szorosan együttműködve a mentális egészségügyi szakértőkkel és gyógyszerfejlesztőkkel világszerte, hogy kezelni tudjuk a legkomplexebb mentális állapotokat is” – mondta a lapnak Tom McDonald, a Clerkenwell vezérigazgatója.

Pszilocibin előkészítése.
photo_camera Pszilocibin előkészítése laboratóriumban Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI/Science Photo Library via AFP

A gyógyszerkutatók az elmúlt néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a pszichedelikus szerekre, amelyek a jelek szerint olyan mentális állapotok kezelésében segíthetnek, mint a hangulatzavarok, a poszttraumás stressz szindróma vagy egyes függőségek. Mivel azonban törvényileg szabályozott anyagokról van szó, a klinikai vizsgálatok elindítása jelentős bürokratikus és anyagi teherrel jár, ezért lehet ideális központja az ilyen kutatásoknak Nagy-Britannia, ahol az elmúlt évek szabályozói tapasztalatai (több hasonló kutatást engedélyeztek már a szigetországban) felgyorsítják a folyamatot.

A Clerkenwell ezért egyfajta közvetítőként jár majd el a különböző, főleg külföldi gyógyszerfejlesztők, a pszichedelikumok felhasználása iránt érdeklődő terapeuták és a brit szabályozók között. David Nutt, a londoni Imperial College neuro-pszichofarmakológiai részlegének igazgatója elmondta: „Egyértelműen szükség van arra, hogy a pszichedelikus drogokkal végzett klinikai vizsgálatokat a jelenleg ilyen kutatásokat végző kevés egyetemi központon túl is megkönnyítsük. Ezért üdvözlendő, hogy egy külső szervezet alakítja ki a szükséges készségeket és szakértelmet, hogy támogassa az ilyen kezelésekbe befektetni kívánó vállalatokat.”

A cég a továbbiakban együttműködik a kanadai Small Pharma nevű céggel, amely a dimetiltriptamin (DMT) felhasználását teszteli a depresszió kezelésében, valamint a szintén kanadai Mindset Pharmával és az amerikai Mydecine-nel, amelyek különböző neurológiai és pszichiátriai zavarok kutatása mellett olyan pszichoterápiák kialakításán is dolgozik, amelyekben a pszichedelikus szerek segítségével igyekeznek kezelni a depressziót vagy a nikotinfüggőséget.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás