A varázsgomba négyszer hatékonyabb a depresszió kezelésében az antidepresszáns gyógyszereknél

2020.11.08. · tudomány

A baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tavaly hozta létre a tudatmódosító szerek lehetséges terápiás alkalmazásait kutató intézetét, amelynek legújabb tanulmánya szerint a varázsgombák hatóanyagával (pszilocibin) gyors, jelentős és tartós eredményt lehet elérni a depresszió kezelésében.

Az egyetem randomizált, de kis létszámú és kontrollcsoport nélküli klinikai vizsgálata során a kutatók szerint „statisztikailag jelentős és nagyon nagy hatást” értek el: a 24 önként jelentkező, súlyos depressziós zavarban szenvedő alanynál a pszilocibin-terápia legalább kétszer olyan eredményes volt, mint a szimpla pszichoterápia, és több mint négyszer eredményesebb a ma kapható antidepresszáns gyógyszereknél.

A kutatás során minden alany két alkalommal esett át pszilocibin-kezelésen, amelyet nyolc órás előkészület előzött meg, és két órás levezető terápia követett. A terápián pszilocibin-tablettát kaptak a páciensek, akik egy nappaliszerű térben feküdtek a kanapén, fejhallgatón keresztül zenét játszottak nekik, és eltakarták a szemüket, hogy a belső reflexiók felé tereljék őket.

Bár hagyományos kontrollcsoport nem volt, az alanyok fele egyből elkezdte a terápiát, míg a másik 12 páciens nyolc héttel később, alapos mentálisegészség-felmérést követően csatlakozott. Így legalább valamilyen összehasonlítási alap volt a pszilocibin-kezelésben részesülők és az azt nélkülözők között, és az eredmények szerint a terápia jelentős mértékben javított a kísérleti alanyok mentális egészségén.

A Johns Hopkins Egyetem 2006-os kutatásában valamivel spirituálisabb oldalról közelítették meg a pszilocibin pszichológiai hatásainak vizsgálatát
photo_camera A Johns Hopkins Egyetem 2006-os kutatásában valamivel spirituálisabb oldalról közelítették meg a pszilocibin pszichológiai hatásainak vizsgálatát Forrás: Wikimedia Commons / Matthew W. Johnson

A vizsgálatok negyedik hetében az önkéntesek 71 százalékánál mutattak ki javulást, a nyolcadik héten pedig már a fél csapatot már gyógyulófélben lévőnek lehetett tekinteni. A depressziós zavar súlyosságát mérő pontszámok átlaga 23-ról 8-ra csökkent. A vizsgálatok vége óta eltelt egy évben a kutatók továbbra is rendszeresen ellenőrizték az alanyok állapotát, az erről szóló tanulmányt a közeljövőben igyekeznek közzétenni.

Ugyanott hat, mint az antidepresszánsok, csak épp ellenkezőleg

A pszilocibint tartalmazó gyógyszert az antidepresszánsokkal ellentétben nem kell minden nap szedni, és sokkal kevesebb mellékhatása is van: komoly mellékhatásról nem számoltak be az alanyok, csak egy-két esetben fordult elő enyhe fejfájás vagy érzelmi instabilitás.

A Johns Hopkins Egyetem friss kutatása tovább bővíti a Psilocybe gombák nemzetségének tagjaiban jelen lévő hatóanyag terápiás hatásáról az elmúlt néhány évben felgyülemlett tudást. Egy korábbi klinikai vizsgálatban potenciálisan halálos rákbetegségben szenvedő alanyokat vetettek pszilocibin-terápia alá két-két alkalommal, ami jelentősen csökkentette a depresszió és a szorongás szintjét a betegekben – az alanyok 80 százaléka még fél évvel a terápia után is érezte a pozitív hatásokat.

link Forrás

Bár azt még mindig nem tudni, hogy a pszilocibin pontosan hogyan enyhít a depresszió tünetein, a hatóanyag ugyanazokhoz az ideghálózatokhoz kapcsolódik, mint a jelenleg elérhető antidepresszánsok, csak épp ellenkező hatást fejt ki: míg a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerek tompítják az érzelmeket, a pszilocibin felélénkíti azokat.

Vagyis az antidepresszánsok inkább elnyomják a képzeletet, míg az újfajta terápia során misztikus vagy mély és személyes tapasztalatokról számoltak be az alanyok, amelyek közvetlenül kapcsolódtak ahhoz, hogy heteken belül jelentősen csökkent a depressziójuk.

Van, ahol már dekriminalizálták

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA) 2019-ben áttörést hozó (breakthrough) terápiaként ismerte el a pszilocibin-kezelést, így egyre több klinikai vizsgálat folyik a területen, míg a napokban Oregon államban és Washington fővárosban is dekriminalizálták a varázsgomba birtoklását és fogyasztását.

Hollandiában csak 2008-ban tiltották be a varázsgombát, de egy kiskaput nyitva hagytak: ma „magic truffle” néven árulják a pszilocibint ugyanúgy tartalmazó, gombafonalakból álló tömör szkleróciumot
photo_camera Hollandiában csak 2008-ban tiltották be a varázsgombát, de egy kiskaput nyitva hagytak: ma „magic truffle” néven árulják a pszilocibint ugyanúgy tartalmazó, gombafonalakból álló tömör szkleróciumot Fotó: Jurriaan Brobbel/ANP via AFP

A világszerte körülbelül 300 millió embert érintő súlyos depressziós zavar mellett a szorongás, a poszttraumás stressz zavar és különböző addikciók enyhítését is ígérő pszilocibin hatásait az eddigieknél is átfogóbb és kontrolláltabb kutatásokban kell még vizsgálni, de a kutatók szerint már most bíztatók az eredmények.

Oregonban a napokban azt is megszavazták, hogy két éven belül előkészítik az első amerikai pszilocibin-terápiás programot, és a Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint 4–6 év múlva már olyan kutatási anyag áll majd a terápia mögött, hogy számos állam követheti Oregon példáját.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás