Megbütykölt elektromos kerékpárokkal harcol az orosz tankok ellen az ukrán hadsereg

2022.05.25. · TECH

Két elektromoskerékpár-gyártó, az amerikai központú, ukrán tulajdonosok által alapított Delfast és az Ukrajnában működő Eleek módosított elektromos motorjaival szállítja az ukrán hadsereg a frontvonalon a könnyű, újgenerációs tankelhárító fegyvereket – írja a Vice Motherboard. A kicsi, gyors, óránként akár 80 kilométert is megtenni képes, egyúttal viszont rendkívül csendes kétkerekűek segítségével az ukrán erők észrevétlenül tudják mozgatni a taktikai fegyvereket a harctéren.

Bár az elektromos motorokat úgy módosították, hogy a hátsó kerék fölé a tankelhárító rakéták hordozására alkalmas csomagtartókat, valamint a rakéták kilövésére alkalmas szerkezetet is szereltek, a gyártók szerint a kétkerekűekről nem lőnek tankelhárító rakétákat. Az elektromos motorokat mindössze arra használják, hogy gyorsan a megfelelő pozícióba juttassák a fegyvereket, majd a helyszínről még gyorsabban távozzanak.

link Forrás

A két elektromosjármű-gyártó egybehangzóan azt nyilatkozta, hogy az ukrán hadsereggel kötött megállapodásból egyetlen fillérnyi hasznuk sem származik. Az amerikai központú Delfast a Moterhboardnak azt nyilatkozta, hogy egyetlen kétkerekűt sem adott el az ukrán hadseregnek. Ez technikailag igaz is, az elektromos motorokat – mint azt a cég ügyvezető igazgatója Daniel Tonkopi maga posztolta a közösségi média-oldalán – ajándékba adták.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás