Azonosították a betegségek tüneteinek kiváltásáért felelős területet az agyban

Az idáig is ismert volt, hogy amikor az emberek megbetegszenek (pl. vírusos vagy bakteriális fertőzés után), az agy az immunrendszer információra válaszul olyan tüneteket okoz, mint a láz, a fáradtság, a hidegrázás vagy az étvágytalanság. Az viszont máig rejtély, hogy az agyban pontosan hol és hogyan zajlik le ez a folyamat.

A Harvard Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai tanszékének kutatói most azt állítják, azonosították az agy „betegségközpontját”, és egy egészen kis terület felel a tünetek kiváltásáért. A kutatók szerint az – egyelőre egérkísérletekkel elért – eredmények a jövőben akár odáig vezethetnek, hogy lehetővé válik a folyamat megszakítására olyan esetekben, amikor a tünetek már kockázatot jelentenek a betegekre – például túl magasra szökik a láz, vagy nem képesek enni vagy inni.

Az egerekkel végzett vizsgálatban közel 1000, korábban nem azonosított neuront mutattak ki, amelyek fertőzés hatására betegségtüneteket váltanak ki. A neuronok a hipotalamuszban találhatók, amely az agynak egy olyan része, ahonnan a szervezetet kiegyensúlyozott, egészséges állapotban tartó, kulcsfontosságú funkciók irányítása történik. A vér agyban történő keringését segítő vér-agy gát mellett található neuronok olyan ritka receptorokkal rendelkeznek, amelyek érzékelik az immunrendszer molekuláris jeleit.

„Ha ismerjük a folyamat működését, talán segíthetünk azokon a betegeken, akiknek nehézséget okoznak az ilyen jellegű tünetek, például a kemoterápiás vagy rákos betegeknek, akiknek nagyon alacsony az étvágyuk, de nem igazán tudunk mit tenni értük” – mondta a Nature-ben szerdán megjelent tanulmány szerzője, Jessica Osterhout.