Mégis életben marad a kútfúrások engedélyeztetésére vonatkozó korábbi szabályozás

2022.07.21. · majom

A WWF Magyarország írta meg a hlt elején, hogy A területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló T/559. számú törvényjavaslatba az utolsó pillanatba egy olyan passzus is bekerült, amely eltörölné a jelenleg hatályos előírásokat a kútlétesítések engedélyeztetését illetően.

A szervezet mindezt a magyarországi vízkészletek biztonsága miatt találta aggályosnak; szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében kifejtette, hogy az ellenőrizetlen kútfúrás a talajvizek gyors apadásával és szennyeződésével is járhat.

Végül a keddi, július 19-ei ülésnapon megszavazott törvényből mégis kikerült a kérdéses módosítás, tehát nem lazítanak a kutak létesítésére vonatkozó engedélyeztetési szabályokon. Hiába definiálta ugyanis a törvényjavaslat, hogy csak alacsony kockázatú területeken fúrhatnának kutakat, ellenőrzés nélkül mindez betarthatatlan lett volna. Így már másodjára maradnak helyükön az eddigi előírások a kútlétesítéssel kapcsolatban (2018-ban az Alkotmánybíróság dobott vissza egy törvényjavaslatot, ami könnyített volna a szabályozáson).

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás