Izraelben engedélyezték az elesett katonák spermájának kinyerését, és már több gyerek született belőlük

Az izraeli törvényhozók még márciusban fogadták el azt az előzetes jogszabályt, amely engedélyezi, hogy az elesett katonák spermáját a halál beállta után legfeljebb 72 órán belül ki lehessen nyerni abban a reményben, hogy azt egy nap gyermeknemzésre használják. Ezt a katonák házastársai (illetve özvegyei) és szülei is kérvényezhetik.

A Bloomberg beszámolója szerint a gyakorlat folytán már több tucat gyerek született, és több száz izraeli nő jelentkezett önkéntesen arra, hogy kihordja, vagy akár felneveli az így született gyerekeket. Az előzetes törvény a parlament szerint megnyithatja az utat a jelenség szélesebb körben való elterjedése előtt is.

„Lehet, hogy ezt végül a társadalom többi részére is kiterjesztjük, de a hadsereggel kezdtünk, mert ezzel azt üzenjük a 18–21 éves fiataloknak, hogy a törvény szerint szolgálniuk kell a hazájukat, de ha történik velük valami, gondoskodunk a családodról és a gyermekeidről. És már olyan technológiával is rendelkezünk, hogy ha nincs gyerekük, de szeretnének utódot hagyni a világra, akkor ez lehetséges” – mondta a lapnak Zvi Hauser parlamenti képviselő, aki támogatta a törvényjavaslatot.

Míg több országban egyenesen betiltották a hasonló eljárásokat, az USA-ban pedig államonként eltérő a szabályozás. „Amikor egy halott ember spermáját kinyerjük, akkor megpróbálunk helyreállítani valamit, ami tragikus körülmények között elveszett. Ez olyan, mintha egy élő emlékművet állítanánk fel” – mondta Gil Siegal, az izraeli Ono Akadémiai Főiskola bioetikai központjának vezetője.

Természetesen a katonáknak is van beleszólásuk abba, hogy mi történjen a spermájukkal egy esetleges, szolgálat közben történő haláleset után – minden besorozott férfi eldöntheti, hogy hozzájárul-e a spermája kinyeréséhez, vagy nem.

A törvény azonban kifejezetten megtagadja az így született gyerekek állami támogatását, miközben a szolgálatban elesett katonák már élő gyerekei után pénzügyi segítséget nyújt a családoknak. „A meglévő ösztöndíj az apa elmaradt jövedelmét fedezi. Amikor egy katona meghal, és gyermeket hagy hátra, az állam azt mondja a gyereknek, hogy bántottalak, elvettem az apádat, és kárpótollak a veszteségedért” – mondta Hauser, aki szerint az utólag született gyerekek esete teljesen más, hiszen ők nem is ismerhették apjukat.