Videóajánló: Már nem béna robotokat tervez Simone Giertz, a béna robotok királynője

2022.07.30. · VIDEO

Ki?

Simone Giertz-et a legtöbben haszontalan, olykor egyenesen veszélyes robotjairól ismerik, amelyeknek készítését és tesztelését is Youtube-videókon dokumentálja A svéd származású videós és feltaláló azonban 2022-re teljesen átfogalmazta tevékenységét, és ma már kimondottan hasznos, vagy legalábbis használható tárgyakat készít és gyárt.

Giertz már gyermekkorában is feltaláló szeretett volna lenni, ezért a középiskola után mérnöknek tanult egy évig. Miután otthagyta a Stockholmi Egyetemet, egy ideig újságíróként és szerkesztőként dolgozott Svédországban. Az elektronika iránt 2013-ban kezdett érdeklődni, és ennek köszönheti karrierjét is: csatornája azzal lett sikeres, hogy teljesen használhatatlan robotokat épített, amelyek egy részét önmagán tesztelte le.

2022-re tevékenysége némiképp átalakult. A váltás mögött az áll, hogy 2018-ban és 2019-ben agydaganattal kezelték, majd a 2020-as koronavírus-járvány ráébresztette, hogy inkább olyan találmányokkal szeretne foglalkozni, amik tényleg hasznosak, és egyre fontosabb szempont lett az is, hogy értékesíthetővé tegye az általa tervezett szerkezeteket, mondta a TechCrunch-nak adott interjújában. Májusi videójában el is magyarázta, hogy a hosszú távú céljai miatt teszi ezt, hiszen nem a videózást tekinti az élete értelmének, hanem azt, hogy feltaláló legyen, olyan termékekkel, amik valódi problémákat oldanak meg.

Mit?

Videós és feltalálói karrierje a fogmosó sisakkal kezdődött amit egy, az elektronikát a gyermekek körében népszerűsítő műsor kedvéért épített meg. A kétségkívül működőképes, ellenben teljesen haszontalan berendezésről készült felvételek 2015-ben bejárták az internetet, később Giertz Youtube-csatornát indított és önmagát The Queen of Shitty Robots-ként (A haszontalan robotok királynője) definiálva újabb és újabb haszontalan robotokat készített.

2018-as TED-előadásában Giertz kifejtette, hogy a haszontalan dolgok létrehozásának a kreativitás fejlesztésében ugyanúgy jelentősége van, mint önmaga szórakoztatásában. Ráadásul ezzel nemcsak vicces tárgyakat, de egy valódi munkát is létrehozott magának – ezzel utalt arra, hogy a pontatlanul működő, elnagyolt robotoknak köszönheti ismertségét és jelenlegi foglalkozását.

link Forrás

2022-ben viszont egészen más termékeken dolgozik a fiatal feltaláló. Májusban saját webshopot nyitott, amelyben egyes, a videókból már ismert termékek meg is vásárolhatók. Persze nem hajvágó drónt, fogmosó sisakot vagy etetőrobotot vásárolhatnak maguknak a vállalkozó szelleműek, hanem például az évekig fejlesztett falinaptárat, a kutyás széket vagy azt az asztalt, amelyben Giertz egy második lapot is elrejtett, hogy a kedvenc kirakósa mindig kéznél legyen.

link Forrás

Amit viszont nem lehet megvásárolni, de kétségkívül sokakat érdekelhet, az a Truckla, vagyis Giertz Teslája, amit pickuppá alakított saját műhelyében. Ezzel piaci résre tapintott: hasonló elektromos pickupja tényleg nincs akárkinek és nem is lesz, a reklámfilm szerint legalábbis.

link Forrás

Hol?

Giertz munkássága a Youtube-csatornáján követhető, ahol minden korábbi működőképes, de használhatatlan robotalkalmazása megtalálható. Legfrissebb videóiban pedig már azoknak a termékeknek a készítése is látható, amik a Yetch-en megvásárolhatók.

link Forrás

Korábbi videóajánlók a Qubiten:

link Forrás
link Forrás