A sportcsatornák új csodafegyvere: az Excel-világbajnokság

2022.08.11. · majom

Az Egyesült Államok – és egyben a világ – legnagyobb sportcsatornája, az ESPN az elmúlt hétvégén egy teljes napot szánt a legkülönlegesebb sportesemények közvetítésére: 24 órán át váltották egymást olyan sportágak csúcsrendezvényei, mint a baltadobálás, a kidobós, a corgifutam, a papírrepülő-hajítás, a léggitár vagy éppen a magyar származású bizniszsport, a teqball.

Aki pénteken, keleti idő szerint délután 5-kor kapcsolta be az ESPN2-t, egy talán még a fentieknél is szokatlanabb verseny döntőjét láthatta – ekkor adták le felvételről az „Excel Esports: All-Star Battle” című eseményt, ahol a világ legjobb táblázatkezelői mérték össze tudásukat a területen gyakorlatilag monopol helyzetet élvező szoftverben, a Microsoft Excelben.

A versenyt május végén rendezték meg, a pénzügyi modellezők világbajnokságának (Financial Modelling World Cup) részeként, és nyolc játékos küzdött meg egymással – az esemény kuparendszerben zajlott, vagyis az egy az egy elleni meccsek végén egy döntőt játszottak, amelynek győztesét hirdették ki világbajnoknak.

link Forrás

A kőkemény stratégiákat, sosem hallott függvényeket és villámgyors adatkezelést középfokú informatikai ismeretekkel is nehéz követni, de szerencsére értő szakkommentátorok izgulták végig a mérkőzéseket a közönséggel együtt: Bill Jelen, a MrExcel.com szakértője, valamint Oz du Soleil, az Excel on Fire Youtube-csatorna táblázatkezelő-influenszere.

„Ha azt mondod nekem 20 évvel ezelőtt, hogy ma Excel-versenyeket fogunk nézni, azt hittem volna, hogy megőrültél. Pedig milyen lenyűgöző nézni ezeket az embereket, ahogy különböző megoldásokat találnak a feladatokra, ráadásul ilyen gyorsan. Ezeket a képleteket és logikát pedig mindennapi üzleti problémák megoldására is fel lehet használni” – mondta Jelen.

link Forrás

Ha valaki kedvet kapott az Excel-kupához, októberben indul az FMWC Open Battle új versenye, 10 ezer dolláros fődíjjal – egy 25 dolláros nevezési díj ellenében lehet jelentkezni.