A tűzifarendelet kormányzati magyarázataiban emlegetett önkorlátozás a civilek szerint nem biztosítja a természeti értékek megvédését

2022.08.15. · tudomány

Magyarország legjelentősebb természetvédelmi szervezetei hétfőn újabb közös közleményben tiltakoztak a tűzifarendelet néven elhíresült augusztus 4-én hozott kormányhatározat ellen .

A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint mások mellett Nagy István agrárminiszter és Zambó Péter, az erdőkért felelős államtitkár is intenzíven igyekszik nyugtatni a kedélyeket, az energiaválságra hivatkozó jogszabály változatlanul „lehetőséget nyit a magas természeti értéket képviselő védett erdők tarvágására, a vegetációs időszakon belüli favágásra, csökkenti a tölgy- és bükkerdők vágásérettségi korát, valamint felfüggeszti az idegenhonos erdők átalakítási kötelezettségét a védett területeken”.

„Fénysebességgel terjednek azok a magyarázatok, hogy a tűzifarendelet csak az akác kitermelésére vonatkozik, hogy a vegetációs periódus fellazítása csak pár hétnyi időkedvezményt jelent augusztusban és hogy csak akkor lesz fokozott faanyagtermelés, ha valóban szükség lesz rá. Ezekkel az indoklásokkal csak egyetlen probléma van – a jogszabály szövegszerűen nem ezeket tartalmazza” – idézi a közlemény Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország Erdő Programjának vezetőjét.

A három nagy civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, „hogy a jogszabályoknak éppen az lenne a szerepük, hogy pontos és mindenki számára egyformán érthető kereteket határozzanak meg, és ne hagyjanak nyitva olyan lehetőségeket, amelyek az egyéni döntésekre bízzák a természetvédelmi szempontok érvényesítését. Külön problémát jelent, hogy a magánerdőgazdálkodásban milyen formában fog érvényesülni ez az elvi önkorlátozás”.

A tűzifarendelet tartalmát tudományos alapon bírálta már mások mellett az Ökológiai Kutatóközpont és a Magyar Biológiai Társaság, de a határozat ellen szólalt meg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is. A természetvédő civilek közleménye szerint a társadalmi felháborodás mértékét mutatja, hogy a hat zöld szervezet által augusztus 10-én indított nyílt levelet eddig több, mint 100 ezer magánszemély és mintegy 380 szervezet írta alá, kérve a miniszterelnököt a rendelet visszavonására.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás