WWF: A tűzifarendelet veszélybe sodorja a klímaadaptációban kulcsszerepet betöltő erdőket

2022.08.05. · tudomány

A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendelet értelmében megszűnik a tarvágás tilalma még a magas természetességű állami erdőkben – olvasható a WWF Magyarország augusztus 5-én este kiadott közleményében.

Az augusztus 4-én 287/2022. számon hozott verdikt szerint innentől nem kell figyelembe venni, hogy a kitermelendő példányok életkoruk alapján kivághatók-e. Az eddig kötelezően alkalmazandó vágáskor mellett a tölgyeseket nem kell megújítani, elegendő a természetes sarjaztatás. Továbbá, a kivágott akácosok és más idegenhonos fafajú erdők helyén nem kell a természetes erdőtakarót helyreállítani, még védett területen sem. A WWF szerint a korábbi törvényben rögzített szabályok felfüggesztése azt is jelenti, hogy mostantól mindegy, hogy a vegetációs vagy az őszi-téli nyugalmi időszakban történik a kitermelés, ahogy az is, hogy a madarak költési szezonjában vágják ki a fákat.

Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője szerint a kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a 20. században is csak rendkívüli - a jelenleginél sokkal kritikusabb - időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen. „A válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene. Ha azonban minden korlátot félretéve, válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát rövid idő alatt, akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai. Mindezzel együtt a természeti értékek - köztük egész tájegységek élővilága - is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában”.

A WWF Magyarország példátlanul kockázatos lépésnek tartja a fakitermelés fokozását. A jó természeti állapotú erdőterületek segítik a klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen. A fenntarthatatlan mértékű fakitermeléssel mindezek elvesztését kockáztatjuk, és a későbbi évtizedek erdőgazdálkodásának alapjait ássuk alá.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás