Egy új eljárással módosítható a vesék eredeti vércsoportja

2022.08.16. · tudomány

A Cambridge-i Egyetem kutatóinak már három vesén sikerült kiiktatniuk a B-s vércsoportra jellemző antigéneket. Ezzel olyan univerzális donorszerveket hoztak létre, amelyek elméletileg bármilyen vércsoporttal kompatibilisek.

A Guardian augusztus 15-én számolt be a kutatásról, amelynek során eredetileg B-s vércsoportú szervekből nullás vércsoportú donorveséket hoztak létre. Ehhez egy speciális enzimmel öblítették át a veséket, amihez normotermikus perfurziós eszközt használtak (a berendezést a vesék átmosására alkalmazzák). Néhány óra elteltével a B-s vércsoportra jellemző antigének már nem voltak kimutathatók, ezzel gyakorlatilag nullás vércsoportúvá tették a donorveséket.

Az eredmények azért számítanak átütő sikernek, mert a transzplantációra váró betegek így hamarabb juthatnak szervekhez, mintha meg kellene várniuk, hogy csoportazonos donort találjanak számukra. Egy A-s vagy B-s vércsoportú személy ugyanis nem kaphat az ellenkező vagy épp AB-s vércsoportú embertől vért vagy szervet. A nullás vércsoport azonban ebből a szempontból univerzálisnak számít.

A kutatók elmondták, hogy további vizsgálatokra lesz még szükség ahhoz, hogy megállapítsák, miként reagálnak az átmosott donorvesék a véráramba való bekapcsolódásra. Ezt azonban szintén laboratóriumi körülmények között tudják majd tesztelni, és az eredmények birtokában alkalmazhatják majd az eljárást a transzplantációknál.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás