Világszerte tele van az esővíz szintetikus vegyületekkel

2022.08.22. · tudomány

A környezetben és az élő szervezetben hosszú időn át megmaradó veszélyes vegyi anyagok esővízben mért koncentrációja világszerte tízszerese az egészségügyi határértéknek – állítják az Environmental Science & Technology című folyóirat augusztusi számában megjelent tanulmány szerzői.

A Stockholmi Egyetem kutatói az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig a Föld számos lakott és lakatlan területérő begyűjtött esővízmintát elemezve az angol szakterminológiában örök vegyi anyagokként (forever chemicals) is emlegetett szintetikus vegyületek nyomait keresték. A PFAS gyűjtőnéven ismert perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokról korábban már kimutatták, hogy egyebek mellett közvetlen összefüggésbe hozhatók a vetélés magasabb kockázatával, az alacsony születési súllyal, a magas koleszterinszinttel vagy a pajzsmirigy megbetegedésével és a rák bizonyos fajtáival.

A Live Science beszámolója szerint a svéd kutatócsoport a bizonyítottan toxikus perfluoralkil vegyületek közül a perfluoroktánszulfonsav (PFOS), a perfluoroktánsav (PFOA), a perfluorhexánszulfonsav (PFHxS) és a perfluorononánsav (PFNA) esetében megdöbbentően magas koncentrációkat mért a mintákban. A legalacsonyabb mérték is tízszerese volt Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, az EPA által meghatározott egészségügyi határértéknek. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a PFAS vegyületek mindenütt jelen vannak a Föld légkörében.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy korai lenne megjósolni milyen hatása lesz, illetve van a PFAS vegyületeknek a közegészségügyre, de annyi bizonyos, hogy ott a legnagyobb a kockázat, ahol az emberek közvetlenül ivóvízként hasznosítják a csapadékot – márpedig ilyesmi nem csak a fejlődő országokban, de például Ausztráliában is mindennapi gyakorlat.

Viharfelhők és az Atlanti-óceán Florida partjainál
photo_camera Viharfelhők és az Atlanti-óceán Florida partjainál Fotó: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto

A több mint ötezer vegyületet tartalmazó vegyületcsoportot az 1940-es évektől az ipar több területén használják: víz- és szennyeződésálló anyagként alkalmas a bőr és a textil impregnálására, tűzoltó habok és zsírpapír készítésére – olvasható a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. Az ipari felhasználás és perzisztens tulajdonságaik miatt a vegyületek szennyeződésként találhatók meg a környezetben. Az élelmiszer-biztonsági hatóság adatai szerint a vegyületcsoportba tartozó perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) és a teflonbevonatok összetevői közé tartozó perfluoroktánsav (PFOA) szinte minden ember vérében kimutatható, és „a lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referenciaértéket mindkét vegyület esetén”. A két anyag felezési ideje az emberi szervezetben 2-5 év, és ez a csigalassú lebomlási idő a fő probléma a PFAS vegyületcsoport tagjaival.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás