A rákok jelenthetik az akkumulátorok jövőjét

2022.09.05. · tudomány

Az elektromos autók iránti kereslet az egész világon emelkedik, még akkor is, ha a járművekbe szerelt akkumulátorok hatékonyságával akadnak problémák. Egy kutatócsoport most olyan megoldás fejlesztésén dolgozik, ami pont ezt javítaná anélkül, hogy tovább növelné az akkumulátorok és energiatárolók környezetterhelését.

Az IFL Science számolt be arról a Matterben megjelent kutatásról, amelyben egy csoport az amerikai Marylandi Egyetem kutatója, Meiling Wu vezetésével a rákpáncélok kitintartalmából nyert kitozánt használta fel új típusú akkumulátorok létrehozásához. A kitozánból teljesen lebomló elektrolit készíthető, ami az akkumulátorok egyik fő eleme az anód és a katód mellett. A kémiai reakció a kutatások alapján megfelelően megy végbe, a kitozán elektródákkal kedvezően alakítható a cink akkumulátorok működése.

Korábban ugyanis ezek az akkumulátorok alacsonyabb stabilitást mutattak, mint a lítium-iont tartalmazók, használatuk ezért sem olyan széles körben elterjedt. A megfelelő kitozán elektróda viszont képes stabilizálni a reakciót és sokszorosára növelni a lehetséges töltési ciklusok számát. A kísérletben használt prototípus 1000 ciklus után is 99,7 százalékos hatékonysággal működött.

A felfedezés azonban nemcsak a hatékonyság fokozása miatt kiemelkedő. A kitozán elektrolit ugyanis használat után lebomlik, a megkötött cinkrészecskék pedig kinyerhetők belőle. Az előállításhoz pedig nincs szükség bányászatra: az emberek által elfogyasztott rákfélék páncélja megfelelő alapanyagot szolgáltat. Így az ilyen akkumulátorok környezetterhelése jelentősen elmarad a jelenleg elterjedten alkalmazott lítiumos akkumulátorokétól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás