Régészeti szenzáció a 31 ezer évvel ezelőtt végzett életmentő amputáció

2022.09.08. · tudomány

A legrégebbi életmentő sebészeti beavatkozást a feltételezettnél 24 ezer évvel korábban Borneó szigetén végezték – állítják egy még 2020-ban feltárt temetkezési helyen talált csontmaradványok részletes vizsgálata alapján indonéz és ausztrál kutatók.

Nature-ben szeptember 7-én megjelent tanulmányban ismertetett eredmények szerint a Borneó keleti részén található Liang Tebo barlangban eltemetett kőkorszaki férfi részleges végtaghiánya nem baleset, hanem műtét eredménye.

A lábszárcsont növekedése, valamint a gyógyulásra utaló csontképződés alapján egyértelmű, hogy a páciens abeavatkozás után nem csupán felépült, de még legalább 6-9 évig élt, és csak a tizenéves kora végén, húszas évei elején halt meg – magyarázta a Science-nek Andika Arief Drajat Priyatno régész, a feltárást és az utólagos vizsgálatokat is végző kutatócsoport tagja.

Andika Priyatno és Tim Maloney a lelet feltárása közben az indonéziai Liang Tebo barlangban
photo_camera Andika Priyatno és Tim Maloney a lelet feltárása közben az indonéziai Liang Tebo barlangban Fotó: Tim Maloney

A sír feletti és alatti üledékrétegekben megtalált faszénmaradványok, és az egyik zápfog kormeghatározása egyöntetűen azt mutatja, hogy a sebészeti bevatakozást 31 ezer évvel ezelőtt végezték el a vadászó-gyűjtögető törzs egyik tagján. A szakirodalomban eddig egy 7 ezer évvel ezelőtt, a mai Franciaország területén végzett műtét volt a legrégebbi amputáció, ott és akkor egy ember teljes karját kellett levágniuk a korabeli sebészeknek.

A Liang Tebo-i lelőhelyről előkerült és a 31 ezer évvel ezelőtti amputáció miatt hiányos csontváz
photo_camera A Liang Tebo-i lelőhelyről előkerült és a 31 ezer évvel ezelőtti amputáció miatt hiányos csontváz Fotó: Tim Maloney

A borneói lelete vizsgáló kutatóknak nem sikerült egyértelműen tisztáznia, hogy betegség vagy traumás sérülés miatt vált szükségessé az amputáció. Ahogy azt sem, hogy a borneói ős-sebészek mivel érték el, hogy a csonk nem fertőződött el a trópusi környezetben, bár azt gyanítják, hogy ehhez az esőerdők egyik mára elfeledett gyógynövényeit használták.

A régészek azt remélik, hogy a világ legősibb barlangrajzairól ismert lelőhelyről előkerülnek a nagyfokú műtéti precízitást lehetővé tevő, borotvaéles kőeszközök is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás