A WHO, a Vatikán és Nobel-díjas tudósok közösen sürgetik a fosszilis tüzelőanyagok kivezetéséről szóló globális egyezményt

2022.09.14. · tudomány

Kedden jelent meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakmai irányításával összeállított globális jelentés az éghajlatváltozás várható hatásairól és a jelenlegi szankciós politikák elégtelenségéről. A fosszilis tüzelőanyagok kiterjedt használata és az országok függősége az energiahordozók felé ellehetetleníti a kitűzött klímacélok elérését, illetve egészségügyi kockázatot jelent – erre reagált a szerdán közzétett felhívás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és közel 200 további globális, illetve nemzeti szakmai szervezet szerdán tett közzé egy felhívást, amelyben a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére szólítanak fel. Ebben felszólítanak a további fosszilis tüzelőanyag-felhasználó létesítmények létrehozásának és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének leállítására. Emellett hangsúlyozzák a fejlett világ felelősségét, amelynek anyagi segítséget kell nyújtania a fejlődő országok számára. A felhívás valódi megoldásokat sürget és igazságos átmenetet, ami nemcsak az energiaellátás problémáját oldja meg, hanem az iparágban érintetteknek is megélhetést biztosít.

Diarmid Campbell-Lendrum, a WHO éghajlatváltozással foglalkozó részlegének vezetője a Guardiannek elmonda, hogy a jelenlegi összefogás gyakorlatilag példátlan és jelentőségét a 2003-as dohányzás elleni keretegyezményéhez hasonlította. Szerinte a fosszilis tüzelőanyagok használata a légszennyezésen keresztül közel ugyanannyi ember halálát okozza, mint a dohányzás, emellett a globális felmelegedésért felelős gázok kibocsátásában is jelentős a szerepe.

A kezdeményezés széleskörű támogatást kapott, a dalai láma mellett még több mint száz Nobel-díjas tudós, a Vatikán, egy sor nemzet és város vezetése, több mint ezer egészségügyi szakember és további közel 3000 kutató állt mögé. A WHO célja, hogy a dohányzás elleni vagy az atomfegyverek használata elleni összefogáshoz hasonlót érjen el, amivel globálisan milliók életét menthetnék meg a jövőben évente.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás