Három magyar fotós munkáját is díjazták az év legjobb asztrofotói között

2022.09.16. · tudomány

A Greenwichi Királyi Obszervatórium minden évben megrendezi a legjobb csillagászati témájú fotók versenyét (Astronomy Photographer of the Year), és a magyar asztrofotós közösség évről évre jól teljesít, idén sem volt ez másképp.

A hasonló versenyeken gyakran feltűnő Feltóti Péter mellett Majzik Lionel és Szabó Péter is harmadik helyezést ért el a kategóriájában. A 10 ezer fonttal (kb. 4,6 millió forinttal) járó fődíj mellett minden kategória helyezettje is kap pénznyereményt, a harmadik helyekért 250 font (kb. 115 ezer forint) jár, emellett az összes fotót kiállítják a londoni Nemzeti Tengerészeti Múzeumban.

A fődíjat az osztrák Gerald Rhemann fotójának ítélte a zsűri (amelynek a 2019-es fődíjas, Francsics László személyében magyar tagja is volt), ami a Leonard-üstökös csóvájának leválását örökítette meg 2021. december 25-én.

Gerald Rhemann: Disconnection Event (Leválási esemény)
photo_camera Gerald Rhemann: Disconnection Event (Leválási esemény) Fotó: Gerald Rhemann

Ez a fotó nemcsak a fődíjat nyerte el, hanem saját kategóriáját (bolygók, üstökösök és aszteroidák) is, amelyben harmadik helyezést ért el Majzik Lionel magyar amatőr csillagász fotója, a Cosmic Rose. Ezen egy olyan üstökös látható, amely az Orion csillagképben található csillagködön halad át, és gyakorlatilag egy rózsát formáz.

Majzik Lionel: Cosmic Rose (Kozmikus rózsa)
photo_camera Majzik Lionel: Cosmic Rose (Kozmikus rózsa) Fotó: Majzik Lionel

A James Webb űrtávcsőnek hála mostanság nagyon népszerűek lettek a csillagködökről készült fotók, és ebből a magyarok is kiveszik a részüket: a csillagok és csillagködök kategóriában lett harmadik Feltóti Péter fotója, amely a Szív-ködöt ábrázolja szemkápráztató módon.

Feltóti Péter: The Centre of the Heart Nebula (A Szív-köd közepe)
photo_camera Feltóti Péter: The Centre of the Heart Nebula (A Szív-köd közepe) Fotó: Feltóti Péter

A 16 év alattiaknak rendezett fiatalok versenyében szintén harmadik helyezést ért el Szabó Péter, aki egy 34 egyedi képből álló mozaikot állított össze a Holdról.

Szabó Péter: Mineral Moon Mosaic (Ásványos Hold-mozaik)
photo_camera Szabó Péter: Mineral Moon Mosaic (Ásványos Hold-mozaik) Fotó: Szabó Péter

Az év asztrofotósa verseny összes győztes és helyezett képét a Greenwichi Királyi Múzeumok oldalán lehet végignézni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás