Ész Ventura: Mennyi idő alatt tudják kitalálni Sherlock Holmesék Moriarty professzor PIN-kódját?

163. feladvány: PIN próbálgatás

Sherlock Holmes és Dr. Watson megszerezték Moriarty professzor telefonját, amin életbevágóan fontos információk vannak, de csak egy órájuk van. A telefont egy négyjegyű PIN kód védi, amit csak próbálgatással tudnak feltörni. Szerencsére a telefon akárhány próbálkozást megenged. Dr. Watson azt mondja, hogy ő látta egyszer Moriarty professzort messziről, ahogy belépett, és nem emelte fel az ujját. Sherlock Holmes ebből azt a következtetést vonja le, hogy a PIN kód olyan számsor, hogy a rákövetkező számjegy mindig szomszédos a billentyűzeten (lásd az ábrát), megengedve az átlós lépést is. Tehát olyan, mintha a sakk játék királyával végig tudnánk lépkedni sorban a számokon. Dr. Watson három másodperc alatt tud kipróbálni egy kombinációt; vajon egy óra alatt minden lehetséges kombinációt ki tudnak próbálni?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdés haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha még azt is tudják, hogy a PIN kód csupa különböző számjegy, ekkor mennyivel kevesebb idő végigpróbálni a lehetséges kódokat?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Fiatal megoldóinktól kérjük, hogy tüntessék fel életkorukat és évfolyamukat, mert körükben különdíjakat is ki fogunk sorsolni. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: október 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.