Négy nő kezdhet dolgozni a Föld legdélebbi postahivatalának szigetén, ahol a pingvinszámlálás is a munka része

2022.10.06. · majom

Több mint 4000-en pályáztak arra a négy állásra, amelyet az Antarktiszi-félszigettől nyugatra, a Goudier-szigeten található bázison, a Port Lockroyon kell majd betölteni öt hónapon keresztül, a novembertől márciusig tartó antarktiszi nyár ideje alatt. A bázisvezetői állás mellett a helyi ajándékbolt és postahivatal vezetésére kerestek munkaerőt, valamint egy pingvinszámlálót is felvettek – írja a CBS News. A bázis 2020 eleje, a pandémia kezdete óta zárva tartott.

A négy állást végül négy nő kapta meg: Clare Ballantyne, Mairi Hilton, Natalie Corbett és Lucy Bruzzone, akiknek a szigeten korábban dolgozó Vicky Inglis segít hozzászokni a zord munkakörülményekhez, ő 10 héten át vezeti majd a csapatot.

A Port Lockroy bázison nincs folyóvíz vagy vízöblítéses vécé, de a fagypont alatti hőmérséklethez és az egész napos napsütéshez is hozzá kell szokniuk az újoncoknak.

Lucy Bruzzone, Clare Ballantyne, Natalie Corbett és Mairi Hilton
photo_camera Lucy Bruzzone, Clare Ballantyne, Natalie Corbett és Mairi Hilton Fotó: UKAHT

A helyszínen az extrém úti célokat kedvelő turistákon kívül mindössze egy szamárpingvin-kolóniával osztoznak majd, amely tagjainak számlálásáért is ők felelnek majd a bázist üzemeltető brit társaság felé.

Az UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT) feladata az antarktiszi örökség ápolása és az élővilágra gyakorolt hatások figyelemmel kísérése, így az épületek fenntartása és a munkaerő alkalmazása mellett a szigetre érkező hajók és látogatók számát is nyilvántartja.

A múzeumként is funkcionáló bázis egyik szobája
photo_camera A múzeumként is funkcionáló bázis egyik szobája Fotó: MICHAEL NOLAN/robertharding via AFP

Az Oxfordi Egyetemen földtudományi mesterdiplomát szerzett Ballantyne-nak a postahivatal vezetőjeként a bázisról feladott évi 80 ezer képeslap kezelése lesz a fő feladata, míg a civilben kézműves kisállat-kiegészítőket áruló Corbett a szezon során kb. 18 ezer látogatót vonzó világvégi ajándékboltot vezeti majd.

Bruzzone a bázis vezetőjeként a csapatot irányítja, illetve az érkező hajókat és turistacsoportokat koordinálja majd, és együttműködik az expedíciók vezetőivel – korábban maga is részt vett egy három hónapos sarkvidéki expedíción, a Norvégia és az Északi-sark között található Spitzbergákon.

Szamárpingvinek a bázis előtt
photo_camera Szamárpingvinek a bázis előtt Fotó: MICHAEL NOLAN/robertharding via AFP

Hiltonnak a látogatói bázistól elkülönített pingvinpopuláció számlálása lesz a feladata – a természetvédelmi biológiából nemrég ledoktorált szakértő korábban a perui Amazóniában, valamint Trinidad és Tobagóban végzett kutatóexpedíciókat.