Megtalálták a Mikulás sírját Törökországban

2022.10.19. · tudomány

Megtalálták az egykori görög püspök, a Mikulás alakját ihlető Szent Miklós sírját a dél-törökországi Antalya tartomány Demre (korábban Myra vagy Müra) nevű városában – a sírt a helyi Szent Miklós-templomban tárták fel. A templomot évszázadokkal ezelőtt az emelkedő tengerszint eltemette, ezért később, 520-ban egy másik templomot építettek a helyére – írja a Greek Reporter –, így sokáig ismeretlen volt a tény, hogy a látható templom alatt egy másik nyugszik.

2017-ben kezdődtek azok a kutatások, amelyek eredményeképp végül feltárták a sírt. Az elektronikus felmérések arra utaltak, hogy a templom padlózata és a föld között hézagok vannak, ezért a szakértők nekifogtak az eredeti alapokra ráépített bizánci templom padlójának eltávolításához.

Mára elérték az eredeti templom padlóját, így láthatók azok a csempék, amelyeken még Szent Miklós is lépkedhetett. A síremlékét is ebben a templomban alakították ki, ugyanakkor földi maradványait 1087-ben Olaszországba szállították, írja az Atlas Obscura.

link Forrás

Mürai Szent Miklós püspök időszámításunk szerint 270 és 343 között élt, és elsősorban adakozási szokásai tették ismertté – nagylelkűségéről egy sor történet maradt fenn, később ezek miatt avatták szentté.

Az egyik legenda szerint egy megajándékozott lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor a püspök abba beleejtette az ajándékot, így az pont a harisnyába esett – ez alapozta meg a gyerekeket karácsony környékén megajándékozó Mikulás alakját.

Szent Miklós egy ciprusi templomban található 14. századi freskón
photo_camera Szent Miklós Jézus és Mária között, egy ciprusi templomban található 14. századi freskón Fotó: Leemage via AFP

Igaz, a piros kabátos, őszszakállú ajándékosztó figurájának története ennél jóval összetettebb. „Amikor a legendák keverednek a történelemmel, nehéz szétválasztani a tényeket és a fikciót” – írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás