A gyerekek harmadának bizalma visszavonhatatlanul meginog a szüleiben a Mikulás miatt

2018.12.27. · majom

Az angol gyerekek átlagosan 8 éves korukig, a skótok fél évvel tovább hisznek a Mikulásban. Ez leginkább azzal lehet összefüggésben, hogy a skót szülők kevésbé tekintik problémásnak, ha hazudnak a gyerekeiknek. Mindez egy friss mikulástesztből derül ki, amelyet az Exeteri Egyetem pszichológus adjunktusa, Chris Boyle végzett el. A mikulásszakértő eredetileg csak jövőre tervezte nyilvánosságra hozni az eredményeket, de az év végi ünnepekre tekintettel néhány előzetes megállapítást mégiscsak megszellőztetett.

Eszerint:

  • A válaszadók fele nem hisz a Mikulásban, miközben a hitetlenek harmada sajnálja, hogy már kiábrándult.
  • A válaszadók harmada emlékezett úgy, hogy a Mikulásban való hite segített gyermekkorában elfogadhatóbban viselkedni. Minden második megkérdezett úgy vélte, hogy a mikulásvárás nem tett érdemben hozzá a fegyelmezettségéhez.
  • Noha a válaszadók Mikulásba vetett hite átlagosan 8 éves korukban ingott meg, a megkérdezettek kétharmada továbbra is úgy tett, mintha hinne a fehér szakállas, piros kosztümös, molett ajándékosztóban.
  • A válaszadók harmadát sokkolta a felismerés, hogy a Mikulás nem létezik.
  • A válaszadók közel harmadának bizalma ingott meg a szüleiben valamelyest a felismeréstől, hogy a Mikulás nem létezik. 15 százalékuk érezte úgy, hogy elárulták.
  • A szülők közel háromnegyede áltatja gyermekét a Mikulás történetével, közel harmaduk még az után is ragaszkodik a hazugsághoz, hogy lebukott.
  • A skót szülők hajlamosabbak hazudni, így a skót gyerekek az angoloknál fél évvel tovább, 8,5 éves korukig várják a rénszarvasszánon száguldozó öreget.

A gyerekek többnyire szüleik figyelmetlensége miatt jönnek rá a csalásra. Volt, aki arra ébredt az éjszaka közepén, hogy szülei épp tuszkolják a zoknijába az ajándékokat (Nagy-Britanniában a csizma helyett többnyire hatalmas zoknikat használnak erre a célra). Mások azzal buktak le, hogy jóízűen falatozták a Mikulásnak kikészített kekszet és tejet (szintén hagyományos brit szokás, nemcsak a falatozás, a kikészítés is). De sokan ismerik fel az iskola vagy az óvoda Mikulásnak öltözött gondnokát, az okosabbak pedig egyszerűen kiszámolták, hogy lehetetlen 24 óra alatt szánkón körbeszáguldozni a Földet. Pláne úgy, hogy még ajándékot is kell válogatni közben.

Boyle az eredményeit egyelőre nagyjából 1200, többnyire angol, skót és amerikai válaszra alapozza. A jövő évben felgöngyölítendő nagy Mikulástesztre azonban az exeteri pszichológus a világ minden tájáról várja a válaszokat. A kérdőívet itt lehet kitölteni.