A gyerekek harmadának bizalma visszavonhatatlanul meginog a szüleiben a Mikulás miatt

Az angol gyerekek átlagosan 8 éves korukig, a skótok fél évvel tovább hisznek a Mikulásban. Ez leginkább azzal lehet összefüggésben, hogy a skót szülők kevésbé tekintik problémásnak, ha hazudnak a gyerekeiknek. Mindez egy friss mikulástesztből derül ki, amelyet az Exeteri Egyetem pszichológus adjunktusa, Chris Boyle végzett el. A mikulásszakértő eredetileg csak jövőre tervezte nyilvánosságra hozni az eredményeket, de az év végi ünnepekre tekintettel néhány előzetes megállapítást mégiscsak megszellőztetett.

Eszerint:

  • A válaszadók fele nem hisz a Mikulásban, miközben a hitetlenek harmada sajnálja, hogy már kiábrándult.
  • A válaszadók harmada emlékezett úgy, hogy a Mikulásban való hite segített gyermekkorában elfogadhatóbban viselkedni. Minden második megkérdezett úgy vélte, hogy a mikulásvárás nem tett érdemben hozzá a fegyelmezettségéhez.
  • Noha a válaszadók Mikulásba vetett hite átlagosan 8 éves korukban ingott meg, a megkérdezettek kétharmada továbbra is úgy tett, mintha hinne a fehér szakállas, piros kosztümös, molett ajándékosztóban.
  • A válaszadók harmadát sokkolta a felismerés, hogy a Mikulás nem létezik. 
  • A válaszadók közel harmadának bizalma ingott meg a szüleiben valamelyest a felismeréstől, hogy a Mikulás nem létezik. 15 százalékuk érezte úgy, hogy elárulták.
  • A szülők közel háromnegyede áltatja gyermekét a Mikulás történetével, közel harmaduk még az után is ragaszkodik a hazugsághoz, hogy lebukott.
  • A skót szülők hajlamosabbak hazudni, így a skót gyerekek az angoloknál fél évvel tovább, 8,5 éves korukig várják a rénszarvasszánon száguldozó öreget.

A gyerekek többnyire szüleik figyelmetlensége miatt jönnek rá a csalásra. Volt, aki  arra ébredt az éjszaka közepén, hogy szülei épp tuszkolják a zoknijába az ajándékokat (Nagy-Britanniában a csizma helyett többnyire hatalmas zoknikat használnak erre a célra). Mások azzal buktak le, hogy jóízűen falatozták a Mikulásnak kikészített kekszet és tejet (szintén hagyományos brit szokás, nemcsak a falatozás, a kikészítés is). De sokan ismerik fel az iskola vagy az óvoda Mikulásnak öltözött gondnokát, az okosabbak pedig egyszerűen kiszámolták, hogy lehetetlen 24 óra alatt szánkón körbeszáguldozni a Földet. Pláne úgy, hogy még ajándékot is kell válogatni közben.

Boyle az eredményeit egyelőre nagyjából 1200, többnyire angol, skót és amerikai válaszra alapozza. A jövő évben felgöngyölítendő nagy Mikulástesztre azonban az exeteri pszichológus a világ minden tájáról várja a válaszokat. A kérdőívet itt lehet kitölteni.

Korrektúra

Hogy hitt szegény az intergalaktikus civilizációban, a jóindulatú, bölcs idegenekben! Nem tudom, hogy viselte volna, ha megtudja, hogy a földönkívüliek kutyazabáló nyegle majmok.

Szépségklub

Igazából egészen jó karban van, ahhoz képest persze, hogy már jóval túl van az ötvenen. Arra gondolok, hány száz kilométert róhatott le különböző medencékben, hány ezer liter veríték lecsoroghatott a testéről mindenféle edzőgépeken. Beleborzongok.

Nabumm

Nehezen vallotta be magának, de mióta elfogadta a biztosító egész háztartásra szóló szuper-kedvezményes családi ajánlatát, amelynek értelmében már nemcsak neki magának, de a feleségének, a gyerekeinek és személyzetnek is járt a folyamatos tudatmentés és hozzá a korlátlan mennyiségű klóntest, azóta egész rákapott a gyilkolászásra.