Autista művészek alkotásait mutatja be a Montage kávézóban nyílt kiállítás

2022.10.28. · majom

A szakmai közmegegyezés szerint a szociális kapcsolat és a kommunikáció olyan komplex humánspecifikus viselkedés, amelynek bonyolult szabályrendszerét szinte ösztönösen sajátítják el a felnövekvő generációk. Az autizmusban érintettek ezen a területen sérültek, konyhanyelven fogalmazva nem látják, nem érzékelik, miként működik az a verbális és nonverbális kommunikációra alapozott, dinamikusan változó interperszonális hálózat, amelynek finomságait a neurotipikus (vagyis sérülés- és zavarmentes emberek) többsége sem érti, inkább csak érzi.

Bár a tudomány a szociális-kognitív és kommunikációs készségek – a személyiség fejlődésének egészét átható (pervazív) – zavaraként definiálja az autizmust, változatait pedig egy speciális skála, az úgynevezett autisztikus spektrum mentén kategorizálja, még a leginkább érintettek is képesek kommunikálni a külvilággal, igaz, nem a megszokott eszközrendszer segítségével.

Az Autistic Art Alapítvány – korábban Mosoly Otthon Alapítvány néven – 2006 óta foglalkozik a Miskolctól Gödöllőn és Tatán át Szombathelyig összesen 11 helyen működő, az érintettek szülei által alapított és fenntartott magyarországi autista lakóotthonok támogatásával. Tarr Hajnalka képzőművész 2010-ben indított rajzterápiás foglalkozásokat két miskolci lakóotthonban.

Rajzfoglalkozás az egyik bentlakásos autista otthonban
photo_camera Rajzfoglalkozás az egyik bentlakásos autista otthonban Fotó: Autistic Art Alapítvány

A kurzusok ma már 6 otthonban működnek, a szórakoztató időtöltés mellett részben tehetséggondozásként. „Felfedeztünk olyan autizmussal élő alkotókat, akik ugyan önálló életvitelre nem képesek, de mégis rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek” – mondta Kovács Henrietta, az alapítvány ügyvezetője a budai Montage kávézóban a legfrissebb alkotásokból rendezett, november 26-ig megtekinthető kiállítás szerdai megnyitóján.

Autista művek kalapács alatt október 17-én a Virág Judit Galériában
photo_camera Autista művek kalapács alatt október 17-én a Virág Judit Galériában Fotó: Autistic Art Alapívány

Az Autistic Art éves jótékonysági aukcióin a művészeti program alkotásai is kalapács alá kerülnek. Az árverésen befolyt – idén közel 68 millió forintot jelentő – bevételekből az alapítvány a művészeti foglalkozások finanszírozása mellett az otthonok fennmaradását támogatja.

„A legfontosabbnak mégis a társadalomformáló hatást tartjuk. Ezért kiállításokon mutatjuk be, hogy az autizmussal élőknek nehézségeik mellett erősségeik is vannak. Hiszen alkotásaik megállják a helyüket akár kortárs képzőművészeti galériában, művészeti vásáron vagy múzeumban. Alkotóink bemutatkoztak többek között a Magyar Nemzeti Galériában és az Art Market Budapesten is” – mondta a Qubitnek Kovács Henrietta.

Mihálykó Tamara egyik montázsa
photo_camera Mihálykó Tamara egyik montázsa Fotó: Autistic Art Alapítvány

Az alapítvány immár 15 ezer darabos rajzgyűjteményének legkiemelkedőbb darabjai 2014 óta az Autistic Art márka termékein is megvásárolhatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás