Mark Zuckerberg kirúgott 11 ezer embert

2022.11.09. · gazdaság

A Meta szerdán bejelentette a cég (korábbi nevén: Facebook) történetének legnagyobb létszámleépítését, összesen 11 ezer alkalmazottól válnak meg. Ez közel 13 százaléka a vállalat eddigi 87 ezer fős munkaerejének – az alkalmazottak száma jelentősen nőtt a covidjárvány kezdete óta, 2020 márciusában még csak kb. 48 ezren dolgoztak a cégnél.

A leépítés a Meta több csapatát is érinti, de a legnagyobb csapás a toborzásért felelő részleget érte, ugyanis a cég az elbocsátások mellett azt is bejelentette, hogy jövőre lényegesen kevesebb munkavállalót tervez felvenni, sőt az első negyedévig meghosszabbítja a felvételi stoppot.

A Meta problémái (amelyekről bővebben is írtunk keddi cikkünkben) elsősorban abból fakadnak, hogy Mark Zuckerberg vezérigazgató éppen akkor vállalkozott a cég átalakítására a metaverzum-építést támogató óriási, későn megtérülő befektetésekkel, amikor a hirdetési bevételei az Apple adatvédelmi változtatásai miatt megcsappantak, a hirdetők a különböző válságok miatt kevesebbet költenek a platformon, ráadásul a TikTok képében nem várt riválist is kapott a sokáig közösségimédia-monopóliumot élvező cégcsoport.

2022 második negyedévében újra csökkentek a cég korábban folyamatosan növekvő bevételei, a profitja pedig egyenesen a felére csökkent az előző évhez képest. Bár a Meta piaci értéke egy éve még több mint 1 billió dollárra rúgott, a részvényárfolyam zuhanásával mára az egynegyedére, 250 milliárd körüli értékig esett vissza.

Zuckerberg az elbocsátásokról szóló posztjában vállalta a felelősséget azért, hogy idáig jutott a cég. „A covid elején a világ szélsebesen az internetre költözött, és az e-kereskedelem fellendülése a bevételek rohamos növekedéséhez vezetett. Sokan azt jósolták, hogy ez tartós gyorsulás lesz, amely a pandémia vége után is folytatódik majd. Én is így gondoltam, ezért döntöttem úgy, hogy jelentősen növeljük a befektetéseinket. Sajnos ez nem úgy alakult, ahogy vártam. Tévedtem, és ezért vállalom a felelősséget” – írta a vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás