50 éve vártunk erre a pillanatra: 9 csodás fotón az Artemis–1 útja a Hold felé

2022.11.18. · tudomány

A NASA nagysikerű emberes Hold-utazásait 1969 és 1972 között végrehajtó Apollo-program utódja, az Artemis előkészületei hosszú évek óta zajlottak, de magyar idő szerint szerda reggel végre útnak indulhatott a program első küldetése, az Artemis–1. A Holdat egyelőre emberek nélkül megközelítő, a 21. századi holdraszállások főpróbájának szánt missziót a kedvezőtlen időjárási viszonyok és technikai problémák miatt többször újra kellett ütemezni az augusztus végi eredeti indulási dátumhoz képest, de végül minden akadály elhárult, és az Orion űrhajó a Hold felé tart.

Az űrhajó, és az annak kilövéséhez használt gigarakéta, a Space Launch System (SLS) éppen nyolc hónapja foglalta el a helyét a floridai Kennedy Űrközpont 39B indítóállásán, és azóta természetes rengeteg fotós követte végig az útját a szerdai indulásig.

Az alábbi infravörös fotó még néhány nappal a kilövés előtt készült a közelből.

photo_camera Fotó: NASA/Bill Ingalls

A tévék, újságok, hír- és fotóügynökségek már jó előre elfoglalták a helyüket, hogy a legjobb szögből örökíthessék meg a történelmi pillanatot.

photo_camera Fotó: NASA/Bill Ingalls

A helyi idő szerint éjjeli indulás miatt rendesen gondoskodtak a helyszín bevilágításáról.

photo_camera Fotó: NASA/Joel Kowsky

Az alábbi fotó válhat az indítás egyik legikonikusabb képévé, többek között Joe Biden amerikai elnök is ezzel illusztrálta a kilövést ünneplő tweetjét.

photo_camera Fotó: NASA/Keegan Barber

A Kennedy Űrközpontban több állomást is kialakítottak, ahonnan a közönség megtekinthette a kilövést, a Banana Creek nevű helyszín bizonyult az egyik legnépszerűbbnek.

photo_camera Fotó: NASA/Keegan Barber

Mi lesz itt, ha majd űrhajósok is lesznek az Orion fedélzetén?

photo_camera Fotó: NASA/Keegan Barber

A rakéta pályája messziről látható volt.

photo_camera Fotó: NASA/Joel Kowsky

Az Orion kameráinak első felvételeit a Földtől 93 ezer kilométeres távolságból tette közzé a NASA. Itt éppen a bolygóval szelfizett egyet.

photo_camera Fotó: NASA

De azt is megmutatták, hogy mi a helyzet az űrhajón belül – az ülésbe természetesen nem élő embert, hanem egy, az űrutazás fizikai hatásait mérő eszközökkel felszerelt bábut ültettek.

photo_camera Fotó: NASA

Az Artemis–1 küldetése a tervek szerint körülbelül hat hétig tart, ezalatt legalább egy hetet tölt majd Hold körüli pályán, mielőtt az Orion űrhajó visszatér a Földre, és a Csendes-óceánban landol.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás