Gáz-e száz méterrel beljebb sétálni a Balaton partjáról, hogy elérjük a vizet?

2022.11.21. · podcast

A napokban hat fontos előadást osztunk meg a Kiszáradhat-e a Balaton? címmel rendezett szeptemberi Qubit Live #5 eseményünkről. Szöllősi-Nagy András hidrológus, Istvánovics Vera ökológus, Honti Márk hidrológus, Oláh Miklós szociológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász prezentációi önálló podcastok formájában is meghallgathatók.

Közép-Európa legnagyobb területű természetes állóvize mára legfeljebb turisztikai értelemben őrzi azt az ellátó funkcióját, amelyet korábban betöltött – véli Kelemen Eszter ökológiai közgazdász. Az évezredekig halat, építőanyagot és nem mellesleg vizet adó, a reformkori vasútépítésekig közlekedési útvonalként is használt tó szerepe gazdasági és társadalmi értelemben is megváltozott.

Kelemen szerint az ökológiai értékek védelme és fenntartása ugyanakkor fontosabbá vált azzal, hogy a Balaton már sokcélú rekreációs bázissá vált. A széttartó igényeket közös nevezőre lehet hozni. Ehhez szerinte elsősorban minél gyorsabban egyességre kell jutni abban, hogy „ha egészséges az ökoszisztéma, akkor vajon tényleg gáz-e száz méterrel beljebb sétálni, hogy elérjük a vizet”. A Balaton mélysége-sekélysége például jelenleg egymásnak feszülő érdekcsoportokra osztja a tó szolgáltatásaira pályázó különféle felhasználókat. Kelemen szerint ront a helyzeten, hogy jelenleg nem tisztázott, kié is a magyar tenger. A Balaton közgazdasági értelemben közlegelő.

Az ökológiai közgazdász szerint azonban ez a közlegelő funkció is tökéletesen piacosítható, de ehhez szükség van a konszenzuson alapuló világos szabályozásra, mint ahogy az például Costa Ricában történt. A kis közép-amerikai állam évtizedek óta sikerrel értekesíti ökoszisztéma-szolgáltatásait, anélkül, hogy lerabolná azokat.

Kelemen Eszter ökológiai közgazdász Qubit-előadása immár videó- és podcast formában is elérhető. Nézd meg itt:

Vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A Qubit Live #5 tudományos estet, valamint a videók és a podcastok elkészítését az Oriens és a Science+ támogatta.

Kapcsolódó anyagok a Qubiten:

link Forrás