20 új békafajt azonosítottak Madagaszkáron, van, amelyik korog, és van, amelyik nyikorog

2022.12.16. · tudomány

A békák egyes csoportjaiban az alfajokat igen nehéz megkülönböztetni egymástól, némi kitartással azonban a mai napig sikerül új fajokat felfedezni. Egy nemzetközi kutatócsoport munkája 20 új békafaj azonosításához vezetett Madagaszkáron, írja az IFL Science. A frissen felfedezett kétéltűek között vannak olyanok, amelyek az ajtó nyikorgásához vagy a korgó gyomorhoz hasonló hangokat adnak ki, mintázatuk pedig meglehetősen vegyes képet mutat.

A Mantidactylus nemzetségben, a Brygoomantis alnemzetségben sikerült új fajokat regisztrálni, ez pedig nemcsak türelmes terepmunkát, hanem DNS-vizsgálatokat is igényelt. A frissen felfedezett fajok genetikai állományát ugyanis össze kellett vetni a már ismert fajokéval, ami nem egyszerű művelet. A DNS megbízhatósága a minta öregedésével romlik, de még így is sikerült a korábban regisztrált állatok mintáit megbízhatóan összehasonlítani a Madagaszkáron gyűjtött állatokból származókkal.

A Brygoomantis alnemzetségnek idáig mindössze 14 ismert tagja volt, ez a szám növekedett most hússzal. Mark Scherz, a dán Természettudományi Múzeum kurátora a Megataxa folyóiratban közzétett kutatás vezető szerzője szerint a békák megkülönböztetése különösen nehéz feladatot jelent, az új fajok begyűjtése pedig valódi türelemjáték. Az IFL Science-nek úgy nyilatkozott, hogy sokszor órákat kell állni a térdig érő mocsaras vízben szúnyogok és piócák között, ahol először csak a békák hangját tudják rögzíteni. A következő lépés a fotó, és a főnyeremény, ha magát az állatot is sikerül befogni.

A frissen regisztrált békafajokról készített hangfelvételek főleg ajtónyikorgásra és gyomorkorgásra hasonlítanak, ezeket a hangokat egymás hívására használják az állatok. A hang mellett a békák megjelenése is eltér, bár csak kis mértékben. Mintázatuk és színük segíthet az azonosításban a szakértők szerint, akik nem zárják ki, hogy további fajok regisztrálására is sor kerülhet még az alapvetően barnás színű fajokat tartalmazó nemzetségen belül.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás