Nukleáris rakétákkal indíthat embert a Marsra a NASA, akár már az évtized végén

2023.01.25. · TECH

A NASA és az amerikai Védelmi Minisztérium fegyverfejlesztési divíziója, a DARPA közösen fejleszt atommeghajtású űrhajót egy tegnapi bejelentés szerint. A tervek szerint a közös fejlesztés segítségével hamarson valóra válhat az ember Marsra lépése. A NASA és a DARPA, amelyet a két ügynökség hosszútávú házasságnak tervez, a DRACO programban kötik össze űrbéli ambícióikat. Terveik szerint atommeghajtású űrhajójuk prototípusa már 2027-re elkészülhet.

A NASA már a hetvenes években kacérkodott azt atommeghajtású űrhajó fejlesztésének gondolatával, csak a költségvetési korlátok miatt inkább félretették a technológiát. Most azonban úgy látják, hogy a Mars-missziók hordozórakétáihoz nukleáris hajtóművet kellene használniuk, mert így jelentősen fel lehetne gyorsítani az utazást, hatékonyan csökkentve az űrrepülés időtartamát. Az elméletben már létező nukleáris rakétákban a folyékony halmazállapotú rakéta-üzemanyagot a nukleáris reaktorból kiáramló hő hevítené, ami kétszer-háromszor akkora tolóerőt eredményezne, mint amit a kémiai elven működő hordozórakéták tudnak produkálni.

A Mars-missziók időtartamának jelentős csökkentése kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy embereket is a vörös bolygóra tudjanak szállítani. A hosszabb úthoz ugyanis lényegesen nagyobb rakománnyal kell számolni, ami csak túlságosan robosztus űrhajókkal elképzelhető.

A mostani megállapodás értelmében a NASA lesz a felelős a nukleáris rakéták megépítéséért, amelyeket a DARPA kísérleti űrhajójába építenek majd bele. A teljes munkafolyamatot a DARPA felügyeli, az engedélyeztetésekért, az időzítésért, a biztonságtechnikáért, a finanszírozásért is a fegyverfejlesztési ügynökség felel majd. A tervek szerint a működő rendszert 2027-re már az űrben tervezik tesztelni. Az űrügynökség és a védelmi minisztérium képviselői máris arról beszélnek, hogy közös technológiájukkal legalább a Holdig terjedhet majd az amerikai gazdasági érdekszféra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás