A politikai orientációról árulkodik, hogy miként aktiválódnak és szinkronizálódnak a magasabb rendű agyterületek

2023.01.30. · tudomány

A Tel Aviv-i Egyetem (TAU) kutatói jobb- és baloldali önkéntesek agyát vizsgálták fMRI módszerrel, miközben a politikai spektrum két végét képviselő pártok kampányreklámjait nézették és hallgattatták velük. Azt találták, hogy a világnézeti különbségek már a látásban és a hallásban kulcsszerepet betöltő régiókban megjelentek, ráadásul úgy, hogy már ez is elegendő volt ahhoz, hogy pontosan meghatározhatóvá vált az alany politikai orientációja – írja a Jerusalem Post.

A jobboldaliak agyi aktivitásai szinkronizálódtak a jobbos ingerek hatására, hasonlóan a balos propagandára ugyanígy viselkedő baloldaliakhoz – mind a szenzoros, mind a motoros, mind pedig a szomatoszenzoros agykérgi régiókban. A Journal of Neuroscience folyóiratban publikált kutatási eredmény szerint semleges tartalmaknál a kutatók nem találtak ilyen különbségeket.

A Tel Aviv-i vizsgálat azt is tisztázta, hogy az agyi szinkronizáció ilyen pártállástól függő különbségei nem korlátozódtak az agy magasabb, az értelmezésért és az absztrakt gondolkodásért felelős területeire, ahogyan azt korábban feltételezték, hanem már a látásért, a hallásért és a tapintásért felelős régiókban is jelentkeztek.

„A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy minél inkább egy bizonyos csoporthoz tartoztak politikailag az alanyok, annál inkább szinkronizálódott az agyi válaszuk az agy azon területein, amelyek akkor aktívak, amikor mozgunk vagy érzékszerveinkkel érzékelünk dolgokat” – idézi a lap Yaara Yeshurunt, a kutatócsoport egyik tagját. Mint mondta, kollégáival elsőként sikerült kimutatniuk politikafüggő aktivitást a korai érzékszervi és motoros területeken. „Izraelben a bal- és jobboldaliak a szó szoros és nem csak metaforikus értelmében nem ugyanazt látják és hallják. Ha megpróbáljuk megérteni, hogy a velünk ellentétes politikai nézeteket valló emberek hogyan tapasztalják meg a világot, akkor talán képesek lehetünk egy kicsit hatékonyabb nyilvános vitákat folytatni, amely remélhetőleg enyhítheti a jelenlegi politikai polarizálódást” – fogalmazott a kutató.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás