Ír akcentusa lett egy férfinak a prosztatarák szövődményeként

2023.02.07. · tudomány

Különös esetről számoltak be az észak-karolinai Duke Egyetem orvosai a BMJ Case Reports januári számában: egy kaliforniai férfi egyszer csak ír akcentussal kezdett beszélni, miután korábban prosztatarákot diagnosztizáltak nála – a két esemény pedig minden józan gyanú ellenére nem független egymástól.

Az 50-es éveiben járó férfi diagnózisa és a beszédmintáiban bekövetkezett változások kezdete között 20 hónap telt el, és bár voltak ír felmenői és barátai, ő maga soha sem járt Írországban, és előtte nem is beszélt ír akcentussal. A férfi megváltozott kiejtése az esettanulmány szerint „kontrollálhatatlan volt, minden környezetben fennállt és fokozatosan állandósult”.

A beteg elmondása alapján nem szenvedett fejsérülést, és az agyi MRI-vizsgálat eredménye is normális volt, de a hasi CT-vizsgálatból kiderült, hogy prosztatarákja előrehaladott állapotban volt, amikor megjelentek a tünetek.

Az orvosok a rendkívül ritka idegen akcentus szindrómával (FAS) diagnosztizálták a beteget, amit 1907-es első azonosítása óta mindössze néhány tucat embernél jegyeztek fel. A betegség legtöbbször fejsérülés vagy agyvérzés után következik be, és a beszédért felelős agyi területek károsodása eredményezi, gyakran csak ideiglenesen.

A szindróma a neve ellenére természetesen nem ad új akcentust az elszenvedőjének, hiszen az egy szociolingvisztikai fogalom, amit leginkább az egyén lakóhelye, társadalmi-gazdasági háttere, közösségeinek összetétele vagy hallásos élményei befolyásolnak, nem pedig egészségügyi problémák. A kiejtés megváltozása így az állkapocs és a nyelv mozgásában bekövetkező változásoknak köszönhető, amit az emberek egy bizonyos akcentusként azonosíthatnak.

A férfi háróm hónappal a FAS-diagnózis után még mindig ír akcentusra emlékeztető kiejtéssel beszélt, és az egyéb problémái miatt elrendelt vizsgálatok alapján kiderült, hogy a rák átterjedt a májára és a csontjaira, majd az agyára is. Az orvosok szerint a beszédváltozást paraneoplasztikus szindróma okozta, mivel az a prosztatarákhoz társulhat, és mivel a FAS és a rák progressziója egybeesett.

A nem sokkal később, palliatív ellátás alatt elhunyt férfi esetében a haláláig megmaradt az idegen akcentus, és a kutatók szerint az övé az első feljegyzett eset, amikor a szindrómát prosztatarák szövődményeként észlelték.