Egy negyedik azonosítatlan repülő tárgyat is lelőttek az amerikai légtér felett

2023.02.13. · tudomány

Nyolc napon belül harmadjára kényszerült Joe Biden amerikai elnök arra, hogy egy, az amerikai légtér felett szálló idegen repülő objektum lelövésére adjon parancsot – miközben egyszer Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is hasonlót lépett. A legutóbbi incidens vasárnap, a michigani Huron-tó felett történt, és az állam kormányzója, Gretchen Whitmer erősítette meg a sajtónak.

„Örömmel jelentem, hogy gyorsan és biztonságosan sikerült leszedni” – mondta Whitmer a pilóta nélküli objektumról, amit ezúttal „nyolcszögletű szerkezetként” jellemzett az amerikai hadügyminisztérium. A repülő tárgy a tájékoztatás szerint nem jelentett katonai fenyegetést, viszont 6100 méter magasan repült, így a polgári repülést veszélyeztette.

Valószínűleg ugyanarról az objektumról van szó, amit szombaton Montana állam katonai létesítményei felett érzékeltek a radarok. A kanadai határ közelében kilőtt objektumot helyi idő szerint 14:42-kor találta el egy F–16 vadászgépből indított rakéta.

Az amerikai légierő F–16 vadászgépe
photo_camera Az amerikai légierő F–16 vadászgépe Fotó: YICHUAN CAO/NurPhoto via AFP

Az idegen tárgy maradványai valószínűleg már a tó kanadai területén zuhantak a vízbe, de az amerikai hadsereg specialistái kezdték el azonnal a megsemmisített objektum darabjainak felderítését. Arra igyekeznek rájönni, hogy ki irányíthatta a szerkezetet, és hogy az kémkedési céllal lett-e az amerikai légtérbe küldve.

A szokatlan jelenségek sorozata február 4-én kezdődött, amikor az amerikai hadsereg lelőtt egy kínai ballont a dél-karolinai határ felett. Az amerikaiak szerint az eszköz egy kémballon volt, míg Kína állítása szerint az csak ártatlan időjárási megfigyeléseket végzett. Az eset feszültséget generált a két ország között, bár az amerikai hadügy vasárnap azt jelentette, hogy több nap után végre ismét sikerült felvenni a kapcsolatot Pekinggel – igaz, arról nem számoltak be, mi hangzott el a ballonról folytatott beszélgetés során.

Az elmúlt hétvégén aztán felgyorsultak az események: pénteken Alaszka, majd szombaton a kanadai Yukon légterében kellett megsemmisíteni egy-egy azonosítatlan repülő objektumot, mielőtt vasárnap a Huron-tó felett is kilőttek egyet.

Glen VanHerck, az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) tábornoka szerint továbbra sem tiszta, honnan származnak az idegen objektumok, és hogy azokat mi hajtotta. VanHerck szerint semmilyen magyarázat nem zárható ki, így a földönkívüli életformák lehetősége sem: „Ennek felderítését meghagyom a hírszerzési és a kémelhárítási közösségnek” – mondta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás