Egy negyedik azonosítatlan repülő tárgyat is lelőttek az amerikai légtér felett

Nyolc napon belül harmadjára kényszerült Joe Biden amerikai elnök arra, hogy egy, az amerikai légtér felett szálló idegen repülő objektum lelövésére adjon parancsot – miközben egyszer Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is hasonlót lépett. A legutóbbi incidens vasárnap, a michigani Huron-tó felett történt, és az állam kormányzója, Gretchen Whitmer erősítette meg a sajtónak.

„Örömmel jelentem, hogy gyorsan és biztonságosan sikerült leszedni” – mondta Whitmer a pilóta nélküli objektumról, amit ezúttal „nyolcszögletű szerkezetként” jellemzett az amerikai hadügyminisztérium. A repülő tárgy a tájékoztatás szerint nem jelentett katonai fenyegetést, viszont 6100 méter magasan repült, így a polgári repülést veszélyeztette.

Valószínűleg ugyanarról az objektumról van szó, amit szombaton Montana állam katonai létesítményei felett érzékeltek a radarok. A kanadai határ közelében kilőtt objektumot helyi idő szerint 14:42-kor találta el egy F–16 vadászgépből indított rakéta.

Az amerikai légierő F–16 vadászgépe
photo_camera Az amerikai légierő F–16 vadászgépe Fotó: YICHUAN CAO/NurPhoto via AFP

Az idegen tárgy maradványai valószínűleg már a tó kanadai területén zuhantak a vízbe, de az amerikai hadsereg specialistái kezdték el azonnal a megsemmisített objektum darabjainak felderítését. Arra igyekeznek rájönni, hogy ki irányíthatta a szerkezetet, és hogy az kémkedési céllal lett-e az amerikai légtérbe küldve.

A szokatlan jelenségek sorozata február 4-én kezdődött, amikor az amerikai hadsereg lelőtt egy kínai ballont a dél-karolinai határ felett. Az amerikaiak szerint az eszköz egy kémballon volt, míg Kína állítása szerint az csak ártatlan időjárási megfigyeléseket végzett. Az eset feszültséget generált a két ország között, bár az amerikai hadügy vasárnap azt jelentette, hogy több nap után végre ismét sikerült felvenni a kapcsolatot Pekinggel – igaz, arról nem számoltak be, mi hangzott el a ballonról folytatott beszélgetés során.

Az elmúlt hétvégén aztán felgyorsultak az események: pénteken Alaszka, majd szombaton a kanadai Yukon légterében kellett megsemmisíteni egy-egy azonosítatlan repülő objektumot, mielőtt vasárnap a Huron-tó felett is kilőttek egyet.

Glen VanHerck, az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) tábornoka szerint továbbra sem tiszta, honnan származnak az idegen objektumok, és hogy azokat mi hajtotta. VanHerck szerint semmilyen magyarázat nem zárható ki, így a földönkívüli életformák lehetősége sem: „Ennek felderítését meghagyom a hírszerzési és a kémelhárítási közösségnek” – mondta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás