Sosem látott felvételek kerültek elő a Titanic roncsairól

2023.02.16. · tudomány

Fekete-fehér amerikai-francia dokumentumfilm, 1986, 81 perc, narráció nincs, csak kísérteties zene: így foglalható össze az a videó, amit az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) tett közzé csütörtökön. Ezek voltak az első felvételek, amelyek az 1912-ben elsüllyedt Titanicról készültek, és bár már jó ideje leforgatták őket, a nagyközönség most láthatja őket először.

A roncsokat a WHOI kutatója, Robert Ballard és francia társa, Jean-Louis Michel fedezték fel 1985-ben, egy évvel később pedig Ballard vezette azt az expedíciót is, amelyen a felvételek készültek.

link Forrás

A videót egy Alvin névre keresztelt tengeralattjáróval és kistestvérével, Jason Jr-ral készítették. Azért volt szükség két tengeralattjáróra, mert Alvin nem fért volna be a szűk járatokba, a két eszközt egy 91 méter hosszú kábel kötötte össze egymással.

25 éves a mozifilm

Ballard egy titkos katonai misszión vett részt, amelyen két szovjet atomtengeralattjáró roncsait kellett volna vizsgálnia a WHOI mérnökei által kifejlesztett technikával, ezért cserébe a hadügyminisztérium támogatta a Titanic roncsainak vizsgálatát is. A felvételek bemutatását a WHOI a Titanic megjelenésének 25. évfordulójára időzítette, James Cameron, a film rendezője szerint pedig Alvin és az ifjabb Jason videóit lenyűgözőnek nevezte.

A mostani videó nem a legrészletesebb, ami a roncsról készült, de mindenképpen történelmi jelentőségű. Ballard felidézte, hogy amikor nekiálltak a roncsok vizsgálatának, úgy érezte, mintha az egykori áldozatok visszanéznének rá a kabinablakokból, a legénység tagjai pedig, miután visszatértek a felszínre, rövid megemlékezést is tartottak az áldozatokért.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás