Sosem látott részletességű, 8K-s videó készült a Titanic roncsáról

2022.09.01. · tudomány

Az OceanGate Expeditions nevű, mélytengeri kutatásokat végző amerikai vállalat idén nyáron leküldött egy 8K felbontású videórendszerrel ellátott búvárhajót a Titanic roncsához, és az arról készült első felvételeket most össze is fűzték egy rövid, egyperces videóban.

link Forrás

A cég azt tervezi, hogy minden évben visszatér a hajóroncshoz újabb felvételeket készíteni, hogy a Titanic állapotában bekövetkező változásokat nyomon kövesse. „A 8K-s felvételek elképesztő részletessége segít a tudósokból és régészekből álló csapatunknak a Titanic pusztulásának pontosabb jellemzésében” – mondta Stockton Rush, az OceanGate elnöke.

Rory Golden, a Titanic roncsát régóta látogató búvár szerint a friss, nagy felbontású felvételek által olyan részleteket vettek észre, amikre korábban nem figyeltek fel. „Soha nem láttam még a horgonygyártó Noah Hingley & Sons Ltd. nevét a bal oldali horgonyon. Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot, több merülést is végeztem, de nem emlékszem olyan felvételre, ami ilyen részletességgel bírna” – mondta Golden.

A videó elején látható az a daru, amelyet a hatalmas, 15 tonnás horgony kihelyezéséhez használtak, valamint az egykor a főárbochoz erősített bilincs. A korlát belső oldalán látható három kerek szerkezet azokat a csörlőket rejti, amelyeket a dokkolókötelek rögzítéséhez használtak, amikor a Titanic a kikötőben volt.

Az OceanGate Expeditions a tudományos munka mellett egyébként olyan fizetős szolgáltatásokból él, amelyek keretében például a Titanic-expedíciókhoz is csatlakozni lehet – ehhez egy speciális képzést is el kell végezni, és támogatói jegyet kell venni, ami összesen 250 ezer dollárba, vagyis nagyjából 100 millió forintba kerül.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás