Ünnepeljük a jegesmedvék világnapját, amíg még van mit ünnepelni

2023.02.27. · tudomány

Február 27. a jegesmedvék világnapja. Az International Polar Bear Day 2011-ben került be a természetvédők nemzetközi kalendáriumába a jegesmedvék védelmére létrejött civilszervezet, a Polar Bears International kezdeményezésére.

Az antropocén klímaváltozásnak leginkább kitett Északi-sarkvidéken honos Ursus maritimus egyike a végveszélybe került fajoknak. A természetvédelmi világszövetség, az IUCN vörös listáján sebezhető státuszba sorolt csúcsragadozó populációjának rohamos csökkenését a kutatók egy az egyben a globális felmelegedés számlájára írják. A sarki jégvilág olvadása drasztikusa hatással van a tápláléklánc végén található fajokra.

A Qubit 2020 nyarán ismertette azt a magyar tudósok részvételével zajló kutatást, amely szerint amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik a felmelegedés, a 22. században már nem lesznek jegesmedvék. Péter K. Molnár és kutatócsoportja a Torontói Egyetemen klímamodellek segítségével kiszámolta, hogy a jegesmedve-populációk néhány példánytól eltekintve nagy valószínűséggel teljesen eltűnhetnek az évszázad végére, de még a kibocsátás csökkentésekor és optimista, 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés mellett is elkerülhetetlennek tűnik a faj megtizedelődése.

Az USS Honolulu amerikai vadász tengeralattjárót vizslató három Ursus maritimus 2003 októberében az északi-sarktól 280 kilométerre
photo_camera Az USS Honolulu amerikai vadász tengeralattjárót vizslató három Ursus maritimus 2003 októberében az északi-sarktól 280 kilométerre Fotó: U.S Navy/ Wikipedia

Ennek egyik jelentős oka, hogy mint azt korábban megírtuk, az északi jégvilág csúcsragadozóinak négyszer nagyobb energiát kell kifejteniük a túlélés érdekében, mióta a klímaváltozás miatt olvadásnak indult Északi-sarkvidéken rohamosan csökken az életterük, és ezért az evolúció során szerzett képességeikre is egyre kevesebb szükségük van.

Jegesmedve a bocsaival az alaszkai Barter-szigeten, az északi sarkkörön.
photo_camera Jegesmedve a bocsaival az alaszkai Barter-szigeten, az északi sarkkörön. Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto

Kiderült az is, hogy a jegesmedvék napjainkban már átlagosan három napig úsznak, hogy fókát találjanak. Ha pedig a jóval kevésbé tápláló szárazföldi zsákmányokra kényszerülnek, akkor ennél is jóval több ideig és jóval nagyobb távolságokat kell cserkelniük. Egy felnőtt jegesmedvének ugyanis a vonatkozó vizsgálatok szerint nagyjából másfél rénszarvast, 37 sarkvidéki szemlinget, 74 sarki ludat, 216 sarkilúd-tojást vagy 3 millió szem fekete varjúbogyót kell elfogyasztania, hogy egyetlen felnőtt gyűrűs fóka zsírjának megfelelő energiához jusson.

A nemzetközi jegesmedvementő-szervezet, a Polar Bears International aktuális projektjeit az alábbi videó foglalja össze:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás