Fellövik az űrbe négy korábbi amerikai elnök DNS-ét

2023.03.02. · tudomány

Többek között az Egyesült Államok négy korábbi elnökének DNS-ét küldi a mélyűrbe egy texasi űrtemetkezési vállalat, a Celestis, amely még idén szeretné elindítani a Celestis Enterprise nevű emlékküldetést.

George Washington, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy és Ronald Reagan hajszála mellett a sci-fi olyan legendás alakjainak DNS-mintái és elhamvasztott maradványai is helyet kapnak a kapszulákban, mint a Star Treket megalkotó Gene Roddenberry vagy a 2001: Űrodüsszeia és sok más klasszikus sci-fi trükkmestere, Douglas Trumbull.

A Celestis 1994-ben akault, és először 1997 áprilisában indított rakétát az űrbe, hogy hírességek, majd egyszerű fizető ügyfelek hozzátartozóinak hamvait küldje az univerzumba. Az 1–7 grammnyi maradvánnyal felküldött űreszközök közül több még ma is kering a Föld körül, de a mostani küldetéssel még messzebbre merészkednek: az elnökök DNS-ét is tartalmazó kapszulákat Nap körüli pályára állítaná a cég.

A repüléshez a United Launch Alliance űrvállalat Vulcan Centaur nevű rakétáját használják majd, amely két fokozatból áll, és ezúttal több mint 200 kapszulát szállít majd, amelyben a hamvak és a DNS-minták mellett a fizető ügyfelek személyes üzenetei és üdvözlőszövegei kapnak helyet.

Amellett, hogy a Vulcan felső fokozata több százmillió kilométeres távolságban áll majd Nap körüli pályára, ahol Enterprise Állomás néven kering tovább, a rakétára még több feladat vár idén: első, májusra tervezett repülésén az Astrobotic holdi leszállóegységét, a Peregrine-t, valamint az Amazon űrinternetes projektjének (Project Kuiper) első két bemutatkozó műholdját is magával viszi az űrbe.