Műanyagból volt a 16 ezer dolláros implantátum, amit a krónikus fájdalom gyógyítására ültettek betegekbe

2023.03.10. · TECH

Azzal vádolják a Stimwave LLC nevű orvostechnikai vállalat alapítóját és volt vezérigazgatóját, hogy cége a vezetése alatt tudatosan gyártott és értékesített nem működő, hamis orvosi eszközöket. A krónikus fájdalom kezelésének ígéretével hirdetett implantátum valójában műanyag volt, ennek ellenére több millió dollár értékben állítottak ki számlákat a kormány egészségbiztosítási programjainak.

Laura Perrymant, aki 2010-ben alapította meg a vállalatot és 2019-ig vezette a céget, csütörtökön tartóztatták le otthonában, a floridai Delray Beachben. Az ügyészek bűnszövetséggel és egészségbiztosítási csalással vádolják Perrymant, aki akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, ha elítélik.

A Stimwave-et azzal a céllal alapították, hogy alternatívát nyújtson a krónikus fájdalom kezelésében az opioid gyógyszerek helyett. A StimQ PNS nevű rendszer áramot juttatott a gerincvelőn kívüli idegekhez, és a külső akkumulátor mellett két beültethető alkatrészből állt: egy elektródasorból, valamint az úgynevezett vevőből, amely az akkumulátor energiáját továbbította az elektródák felé.

photo_camera Forrás: Stimwave

A bírósági iratok szerint a StimQ 2017-es megjelenése után nem sokkal már arról beszéltek az orvosok, hogy a vevő túl hosszú volt ahhoz, hogy egyes betegeknél beültethető legyen, amire Perryman kitalálta, hogy az eszköz egy alternatív változatát is el kell kezdeni árulni. Ez méretre vágható vevővel járt, és bár a Stimwave szerint ugyanolyan hatékony volt, az ügyészek szerint az nem továbbított áramot, és teljes egészében műanyagból készült.

Egy ilyen eszköz 16 ezer dollárba került, aminél még többet számláztak ki darabonként az állami és magán egészségbiztosítási programoknak. Arról nincs szó a dokumentumokban, hogy hány beteg kapta meg a műanyag implantátumot, és hogy pontosan hány millió dolláros kárt okozott a Stimwave az ügyfeleinek.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás