A valaha megfigyelt egyik leghatalmasabb szupermasszív fekete lyuk 30 milliárdszor nehezebb a Napnál

2023.03.29. · tudomány

A Földtől nagyjából 2,7 milliárd fényévnyire fekvő Abell 1201 galaxishalmaz középpontjában egy 32 milliárd (plusz-mínusz 2 milliárd) naptömegű szupermasszív fekete lyukat fedeztek fel a Durhami Egyetem csillagászai – jelentette az IFL Science.

A brit Királyi Csillagászati Társaság folyóiratában szerdán, március 29-én publikált tanulmányban leírt objektum a felső határán van annak, amekkora méretet a fekete lyukak elméletileg elérhetnek.

A kutatók a gravitácós lencsézés egy speciális változatát bevetve bukkantak rá a távoli univerzum még távolibb galaxishalmazának közepén a kozmikus gigászra. A csillagászok azt szimulálták, hogy a különböző méretű szupermasszív fekete lyukak miként torzítják a téridőt a nagytömegű galaxisokban. Kiderült, hogy egy általuk modellezett gigantikus szupermasszív fekete lyuk kísérteties egyezést mutat azokkal a felvételekkel, amelyeket a Hubble űrteleszkóp készített a Földtől mintegy 2,7 milliárd fényévnyire található Abell 1201 galaxishalmaz központi régiójáról.

A módszer lényege az alábbi videóban látható:

link Forrás

Az IFL Science-nek nyilatkozva a kutatók elmondták, hogy míg a legnagyobb ismert fekete lyukak többsége aktív állapotban van és tevékenységükkel fényt és más típusú sugárzás formájában energiát szabadítanak fel, ez a módszer lehetővé teszi az inaktív és a távoli univerzumban található fekete lyukak tanulmányozását is, így azt, hogy feltárják, miként alakultak ki és fejlődtek ezek az objektumok a kozmikus régmúltban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás