Somorjai Gábor kapta az Egyesült Államok egyik legrangosabb tudományos díját 2023-ban

2023.03.29. · tudomány

A kaliforniai Berkeley Egyetem két kutatója, Darleane C. Hoffman és Gabor A. Somorjai, azaz Somorjai Gábor Árpád nyerte el 2023-ban az Enrico Fermiről elnevezett elnöki díjat (Enrico Fermi Presidential Award) – áll az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának március 28-i közleményében.

Az egyetemi honlapon olvasható hivatalos életrajza szerint az 1935-ben Budapesten született Somorjai 1956-ban vegyészhallgatóként menekült el Magyarországról és a Berkeley-n szerzett doktori fokozatot 1960-ban.

Az anyagtudományok területén kutatók nemzedékeit kinevelő kémikus „a felületek molekuláris vizsgálatában az egykristályok felhasználásával elért úttörő eredményeivel, a felületi szerkezet kvantitatív meghatározására szolgáló technikák kifejlesztésével, valamint a heterogén fémkatalízis molekuláris alapjainak megteremtésével" érdemelte ki az elismerést.

Somorjai A. Gábor középen a Berkeley Somorjai Lab kutatócsoportjának tablóján
photo_camera Somorjai Gábor középen a Berkeley Somorjai Lab kutatócsoportjának tablóján Fotó: cchem.berkeley.edu

Darleane C. Hoffman, Somorjai már nyugdíjba vonult kollégája a nukleáris és radiokémiai felfedezéseivel, a területen végzett évtizedes oktatói tevékenységével érdemelte ki az elnöki díjat. Valamint azzal, hogy „eredményeivel kiemelkedő szolgálatot tett a nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú nukleáris hulladékkezelés területén”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás