Karikó Katalin és három kutatótársa kapja a rákkutatásért járó amerikai Coley-díjat

2021.11.05. · tudomány

A 2021-es orvosi és kémiai Nobel-díjra is esélyesnek tartott Karikó Katalin tudományos teljesítményét számos rangos grémium elismerte már. Az mRNS-vakcinatechnológia kifejlesztéséért most három kutatótársával, Uğur Sahinnal, Özlem Türecivel és Drew Weissmannal közösen nyerte el az amerikai Rákkutató Intézet (Cancer Research Institute, CRI) William B. Coley-díját.

A CRI indoklása szerint „a négy tudós az alapimmunológia területén végzett kiemelkedő kutatással, a COVID-19 elleni messenger RNS (mRNS) vakcina felfedezésével és kifejlesztésével” érdemelte ki az elismerést. Az immunterápia atyjaként is emlegetett William B. Coley amerikai rákkutatóról elnevezett elismerést november 10-én online ceremónia keretében adják át a díjazottaknak.

A Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint az 1975-ben alapított, az Egyesült Államokban a Lasker- és a Nobel-díj előszobájának tartott, 5 ezer dollárral járó Coley-díjat eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg. A díjazottak között van a Magyarországon született Klein (Fischer) Éva és férje, Klein György is. A Klein házaspár a svéd Karolinska Intézet munkatársaként specializálódott a rákkutatásra. A William B. Coley-díjjal elismert kutatók között több Nobel-díjas tudós is szerepel, mások mellett a 2018-ban a kémiai kategóriában nyertes, brit Sir Gregory Winter.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás