Visszavonatta a bíróság a Fertő tavi beruházás környezetvédelmi engedélyét

2023.04.03. · gazdaság

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság a március 31-én, pénteken tartott tárgyaláson – olvasható a Greenpeace Magyarország április 3-án megjelent közleményében.

A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület 2023. január 30-án indítottak pert azért, mert a Kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét. A projekt lényege a szállodát, apartmanházakat, parkolót, látogató- és sportközpontot is magában foglaló kikötő kiépítése a nemzeti parki területen.

A közlemény szerint „az engedély hosszabbításának több érdekessége is volt. A 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. Villámgyorsan meg is kapta azt, amely ráadásul még közel 50 százalékkal nagyobb területre vonatkozott, mint a korábbiak”. A Greenpeace Magyarország szerint a megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért.

A Fertő tó a Schneeberggel a háttérben
photo_camera A Fertő tó a Schneeberggel a háttérben Fotó: Tóth András

A civilek szerint a tervezett EU-s természet-helyreállítási törvény szellemében csak a vízitelep korábbi területét és nem a tervezett 77 hektárt lehetne legfeljebb turisztikai céllal hasznosítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás