Döbbenetes tudománytalansággal utasította el a bíróság a Fertő tavi beruházás ellen tiltakozó természetvédőket

2023.01.16. · tudomány

A Greenpeace Magyarország két évvel ezelőtt indított pert a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata ellen, amely a sokat kritizált Fertő Part nevű turisztikai projekt beruházójának kérésére engedélyezte, hogy nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben végezhessen mederkotrást a többszörös védelem alatt álló Fertő tónál zajló, állami pénzből finanszírozott építkezés területén. A természetvédők az Európai Unió Natura 2000 hálózatára vonatkozó szigorú előírások megsértését felpanaszolva nyújtották be keresetüket. (A projekt lényege a szállodát, apartmanházakat, parkolót, látogató- és sportközpontot is magában foglaló kikötő kiépítése a nemzeti parki területen.)

A Greenpeace Magyarország hétfői sajtóközleménye idézi a január 16-án kézhez vett írásbeli ítélet indoklását. E szerint

„a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között. Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt”.

Csakhogy a faj fogalma – egy sor más biológiai kritérium mellett – alapvetően az egyedek összességét jelenti. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse szerint persze az utolsó élő egyedig lehet azt mondani, hogy a faj létezik. Ezen az alapon azonban nincs értelme annak sem, hogy minden védett fajnak van meghatározott természetvédelmi értéke. Nyugodtan ki lehet lőni mondjuk egy parlagi sast, vagy szedni egy csokor fokozottan védett papucskosbort, mert a faj attól még létezik. Pedig a természetvédelem épp azért kényszerült rá, hogy pénzben is kifejezze a védett fajok egyedeinek értékét, hogy ha valaki elpusztítja őket, akkor ez alapján büntethető legyen”.

A bíróság által felkért igazságügyi szakértő hazai és nemzetközi adatokkal, átfogó szakirodalommal alátámasztva megerősítette a Greenpeace álláspontját, miszerint az építkezés folytatása károsíthatja a vízi élővilágot, a kétéltűeket, békákat, azok peterakását, szaporodását is. 2021. decemberében a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya is állásfoglalást adott ki, amelyben a Fertő tavi súlyosan természetkárosító beruházás leállítását követelte. Ezek ellenére a bíróság elutasította a Greenpeace keresetét, a természetvédők ezek után a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás