Igazságot a pitypangnak!

2023.05.02. · tudomány

A beporzókat fenyegető számos veszély közül a táplálékhiány az egyik legfontosabb. Az urbanizált környezetben jelentős mennyiségű virágot hozó gyomok nagyban hozzájárulhatnak a hiány pótlásához – állítja , a Lanchesteri Egyetem entomológus-kutatója a Conservation oldalain megjelent cikkében.

A beporzók táplálkozási szokásait vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a városokban rendkívül módon lecsökkent a táplálékforrások sokfélesége. A méhek, poszméhek és más hártyásszárnyúak fennmaradását a pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) néven ismert kétszikű őszirózsaféle biztosítja az urbanizált környezetben.

Pongyola pitypang, miszerint Taraxacum officinale városi környezetben
photo_camera Pongyola pitypang, miszerint Taraxacum officinale városi környezetben Fotó: Fredrik Linge Nygaard/ Wikipédia

Donkersley szerint ugyan a pitypang virágporában magas a prolin nevű létfontosságú esszenciális aminosav koncentrációja, de több más aminosav, például az izoleucin és a valin hiányzik belőle. A szakirodalom úgy tartja, hogy az utóbbi összetevők hiánya akadályozhatja a méhek növekedési képességét, a betegségekkel szembeni ellenállóképességét és az utódnevelést. De egy olyan világban, ahol a méhek stresszhelyzetben vannak, mert egyáltalán nem jutnak táplálékhoz, Donkersley szerint ez is sokkal, de sokkal több, mintha egyáltalán nem állna rendelkezésre megfelelő táplálékforrás. Nem véletlen, hogy a gyomnövény virágzatát a Brit-szigeteken is tucatnyi beporzó látogatja.

Pitypangon gyűjtögető parlagi poszméh
photo_camera Pitypangon gyűjtögető parlagi poszméh Fotó: Ivar Leidus

„A kora tavasztól a tél beállta előtti napokig szinte egész évben virágzó virággyermekláncfű csodálatos növény, amely bárhol képes megtelepedni. Életmentő szerepük miatt a parkolókban, az utak mellett, a parkok és a magánházak gyeptársulásaiban is védelemre szorulnak” – fogalmaz az entomológus.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás