Lehet, hogy az orvosi szakvizsgát letette angolul, de a magyarérettségin biztosan nem menne át a ChatGPT

2023.05.08. · TECH

Hétfőn több mint 70 ezer diák érettségizett magyar nyelv és irodalomból, mi pedig ebből az alkalomból kipróbáltuk, hogyan teljesítene a mesterséges intelligencia a középszintű érettségin.

Az amerikai OpeanAI által fejlesztett és novemberben bemutatott ChatGPT fizetős változatának, a felturbózott GPT-4 nagy nyelvi modellen alapuló ChatGPT-Plusnak azt a feladatot adtuk, hogy oldja meg a középszintű érettségi feladatait – természetesen magyarul. Az egri bikavérről szóló néhány feladat megoldását, Lázár Ervin A kovács című novellájának elemzését, valamint Petőfi Sándor Csokonai és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című verseinek összehasonlítását végeztettük el a géppel.

A Máté Andrea: A bikavér legendája című szövegéhez kapcsolódó első kérdésre a Telex javítókulcsa szerint 2 pontból egyet kapott volna a ChatGPT, bár a halandzsázó diákot jól hozta a válasz második fele, főleg a kultikus szereppel a magyar borászatban.

A második kérdésre kicsit bő lére eresztette mondanivalóját a gép, válaszára mindenesetre megkapná a 2 pontot.

A harmadik kérdésnél szintén beletrafált a jó válaszokba a ChatGPT, megadnánk a 2 pontot.

Nem is a feleletválasztós kérdések jelentették az igazi kihívást a gépnek, hanem az esszékérdések. Ezeknél formai és tartalmi szempontból sem mondhatnánk, hogy remekelt a mesterséges intelligencia – bár azt érdemes hangsúlyozni, hogy magyar nyelven egyáltalán nem tanították.

Ezt írta például Lázár Ervin kovácsáról:

És így veselkedett neki a versek elemzésének.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás