Rászabadították az OpenAI nyelvi modelljét a dark webre

2023.05.18. · TECH

Egy dél-koreai kutatócsoport kezdett izgalmas kísérletezésbe: az OpenAI nyelvi modelljét, amivel a népszerű ChatGPT is dolgozik, ráengedték a dark webre. A DarkBERT az internet sötét sarkaiban működhet majd, ahová a hagyományos keresőmotorok és az emberek jó része nem jut el.

A Futurism számolt be róla, hogy bár elsőre rettenetesen rossz ötletnek hangzik, valójában a DarkBERT egy nagyon is hasznos eszköz lehet a jövőben. A kiberbűnözés elleni harc eszközévé válhat azáltal, hogy adatbázist hoz létre a fellelhető oldalakból.

A Tor-hálózaton keresztül csatlakoztatták a dark webhez, amibe egyedülálló betekintést nyújt az új megoldás. A modell minden korábbi próbálkozásnál sikeresebb: lekörözi a 2019-ben kiadott RoBERTat is.

A gyakorlatban a DarkBERTtől azt várják, hogy segít majd felderíteni a gyanús oldalakat, a kiberbiztonsági szempontból kockázatot jelentő webhelyeket, valamint a szivárogtatásokat. Arra is használható, hogy a tiltott információk cseréjét ellenőrizze azokon az internetes felületeken, ahová más eszközök nem érnek el.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás