Internetes programot fejlesztettek, ami segíthet a tettleges pedofil cselekedetek megelőzésében

2023.03.01. · TECH

Olyan anonim online kezelési programot indítottak el, Prevent It néven az Európai Unió három országában (Németországban, Portugáliában és Svédországban, illetve angol nyelven), amelynek célcsoportját a webes pedofil tartalmak fogyasztói alkotják. A program célja, hogy a gyermekek iránt szexuális késztetést érző felnőtteknek segítséget nyújtson vágyaik kezelésében, ezzel pedig tovább küzdjenek a gyermekeket érő szexuális bántalmazás és kizsákmányolás ellen.

A pedofíliát a nemzetközi szakirodalom szexuális zavarként definiálja, amelyben az érintett szexuális vágyainak és fantáziáinak tárgya kiskorú személy. Maga a kifejezés nemcsak a tettleges pedofil cselekményeket fedi, elsősorban a probléma gyökerére, a kóros szexuális preferenciára utal.

Ahhoz pedig, hogy a pedofília ne vezessen gyermekek kizsákmányolásához és bántalmazásához, nem elég büntetőjogilag fellépni azok ellen, akik bűncselekményeket követnek el. A svédországi Karolinska Institutet kutatói és pszichológusai az EU támogatásával ezért egy olyan kognitív viselkedésterápiás alapokon nyugvó online támogatási programot fejlesztettek, ami segíthet az abban anonim módon résztvevőknek visszaszorítani kóros vágyaikat.

A megelőzésre fókuszáló kilenchetes program ingyenesen érhető el az önként résztvevőknek, akiket a kutatók és a fejlesztők a darkweben toboroznak. Emellett pedig a portugál, a svéd és a német rendőrség is arra buzdítja a gyermekek ellen szexuális bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyeket, hogy próbálják ki a programot, ami egy 2022 végén publikált kutatás szerint valóban hatékony.

Azok, akik részt vettek a terápiában, jelentősen vissza tudták szorítani, sok esetben pedig akár a nullára csökkentették az illegális tartalmak fogyasztását. A legtöbben úgy vélték a program végén, hogy az nagy segítség volt számukra, ugyanis egy személyes terápiában a problémához kapcsolódó szégyen és megbélyegzettség miatt nem tudtak volna részt venni.

Igaz, hogy a terápiás program önmagában nem oldja meg a problémát és nem tudja egycsapásra megszüntetni a gyermekek kizsákmányolására épülő iparág működését. Viszont a célközönség kóros viselkedésének kezelésével a keresleti oldalt szűkítheti a jövőben. Ebben bízva indult el most nemcsak frissített angol nyelven, hanem további három ország hivatalos nyelvén is a Prevent It, amit az érintettek önkéntes alapon és teljesen anonim formában használhatnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás