Több ezer kilométeres vízoszlop kitörését észlelték a Szaturnusz holdjáról

2023.06.01. · tudomány

A James Webb űrtávcső (JWST) segítségével „rendkívül kiterjedt vízoszlopot” figyeltek meg csillagászok a Szaturnusz jeges holdján, az Enceladuson. A rekordméretű kitörés közel 10 ezer kilométerre távolodott el a hold felszínétől, és másodpercenként 300 literes sebességgel zakatolt a világűr felé.

Az Enceladusról, amelynek jég borította külső kérge alatt mély, sós vízű óceán rejlik, már korábban is tudható volt, hogy időnként vízgőzt bocsát ki az űrbe, de ilyen méretű oszlopot még nem láttak kitörni az alig 500 kilométer átmérőjű holdról. A 2022 novemberében végzett megfigyelés során a JWST közeli infravörös spektrográf műszerével (NIRSpec) készítettek felvételeket.

A megfigyelések nemcsak a Földön túli élet egyik legígéretesebb helyszíneként titulált Enceladus kutatására nyitnak új ablakot, hanem a James Webb űrtávcső képességeit is tovább bizonyítják – eddig nem volt egyértelmű, hogy milyen részletességgel tudja elemezni az óceánokkal borított világokat.

photo_camera Forrás: Space Telescope Science Institute Office of Public Outreach/NASA, ESA, CSA, G. Villanueva (GSFC) and A. Pagan (STScI)

A Szaturnusz holdjának korábbi megfigyelései során már észleltek jégszemcséket és szerves vegyületeket szállító vízgőzfelhőket, amelyek gejzírszerűen törnek fel a felszíni repedéseken keresztül. Mivel az Enceladus rendkívül gyorsan kering a bolygója körül (alig több mint egy földi nap alatt kerüli meg a Szaturnuszt), a vízgőz a hold pályájára áramlik, ahol egy hatalmas fánkszerű gyűrűt, egy úgynevezett tóruszt alkot.

„Az Enceladus felszíni hőmérséklete -200 Celsius-fok. Dermesztő hideg. De úgy véljük, a hold magja elég forró ahhoz, hogy felmelegítse a vizet, aminek következtében ilyen kitörések történnek” – mondta a BBC-nek Catherine Heymans csillagász. „Tudjuk, hogy a földi óceán mélyén ilyen zord körülmények között is van élet. Ezért olyan izgalmas látni ezeket a kitöréseket az Enceladuson.

A NASA kutatói 2017-ben számoltak be arról, hogy az Enceladuson az általunk ismert élethez gyakorlatilag minden összetevő megtalálható, például a víz, az energia és az adott kémiai jellemzők. Ennek további megismerését azok a jövőbeli küldetések teszik majd lehetővé, amelyek a jeges külső kéreg vastagságát és az alatta húzódó óceán mélységét igyekeznek feltárni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás