A dél-olaszországi Pozzuoli és a Campi di Flegrei lehet az új Pompeji

2023.06.26. · tudomány

A magyarul Flegrei-mezők néven ismert Campi di Flegrei területén fekvő települések, így a 80 ezer lelkes Pozzuoli városa lehet a 21. századi Pompeji – írja az IFL Science a University College London és az Olaszországi Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Kutatóintézet (INGV) legfrissebb eredményeire hivatkozva.

A brit-olasz földtudományi kutatócsoport a Nature Communications Earth & Environment folyóiratban megjelent tanulmányában azt állítja, hogy a Nápolytól légvonalban alig 12 kilométerre fekvő város és agglomerációja egy olyan vulkán kalderájára épült, amely egyre erősebb aktivitás jeleit mutatja.

A Campi Flegrei műholdképe
photo_camera A Campi Flegrei műholdképe Fotó: Wikipédia

A szeizmológiai és geológiai méréseken alapuló számítási modellek szerint a Sophia Loren szülővárosaként is ismert, hévízei és védett öblei okán az ókortól lakott Pozzuoliban élők talpa alatt 3 kilométeres mélységben fortyogó magma bármikor utat találhat magának a felszínre. Amihez képest az 1950-es, 1970-es és 1980-as években tapasztalt szeizmikus aktivitás, a sűrűsödő kisebb rengések, és az utóbbi évtizedekben lezajló 4 méteres (!) talajszintemelkedés a természet szelíd tréfájának számít.

A Flegrei-félsziget és a közeli Procida-sziget, jobb szélen alul a Fusaro krátertó
photo_camera A Flegrei-félsziget és a közeli Procida-sziget, jobb szélen alul a Fusaro krátertó Fotó: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás