Egy rabbi, egy lelkész, egy imám és egy ortodox pap varázsgombát kapott. Mi történt az istenképükkel?

2023.06.29. · tudomány

A hallucinogén gombák hatóanyaga, a pszilocibin iránti tudományos érdeklődés az elmúlt években látványosan megnőtt, és mióta egyes országokban törvényileg is lehetővé vált a kutatása, egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a szerrel végzett speciális terápiák segíthetnek a depresszió, a szorongás vagy a poszttraumás stressz enyhítésében, vagy éppen a függőségek kezelésében.

Nagyobb dózisban azonban kifejezetten misztikus, spirituális élményeket idéz elő, ezért a pszichedelikumok kutatásának egyik központjában, a marylandi Johns Hopkins Egyetemen arra voltak kíváncsiak, hogy a vallási tanokban magasan képzett emberek hogyan értelmezik ezeket az élményeket. Ehhez 29 vezetőt toboroztak a legkülönbözőbb vallásokból, és június 22-én Denverben mutatták be az eredményeket – írja a New Scientist.

„Egész idő alatt éreztem Istent. Isten azt mondja a Koránban, hogy »közelebb vagyok hozzád, mint nyakadon az ér«, amit eddig is tudtam, de most már érzem is” – mondta a rendezvényen felszólaló imám, Kamal Abu-Shamsieh.

A résztvevők két adag pszilocibint kaptak, nagyjából egy hónap különbséggel, és az adagok nagyobbak voltak, mint amennyit általában rekreációs célokra használni szoktak. A vizsgálat kezdetén, valamint 6 és 16 hónappal később is kérdőíveket töltöttek ki.

Mint kiderült, hat hónap elteltével a legtöbben pozitív változásokról számoltak be a vallással kapcsolatos attitűdjeikben és viselkedésükben. Vallási vezetőként is hatékonyabbnak érezték magukat azokhoz a vezetőkhöz képest, akik még nem használtak pszilocibint. Egy év után már egyenesen életük legjelentősebb spirituális és személyes élményeként írták le a pszichedelikus utazást – ami a Johns Hopkins szakértői szerint egybevág azok véleményével, akik hasonló adagot fogyasztottak, de nem volt vallási kötődésük.

photo_camera Illusztráció: Qubit / Stable Diffusion

A résztvevők közül többen elmondták, hogy az élményeik rezonáltak a teológiai meggyőződésükkel, és a pszilocibin hatása alatt érezték Isten jelenlétét, ami elmélyítette a kötődésüket a vallásukhoz vagy a gyülekezetükhöz. Egy görög ortodox pap például korábban mechanikus folyamatnak kezdte érezni az eucharisztia egyes lépéseit, de a pszichedelikus élmény után már mélyebben megérti azok jelentését, és egyenesen várja a szertartást. Egy episzkopális lelkész a lélek megtisztulását tapasztalta, és elmondása szerint az élmény „a patriarchális kereszténység teljes dekonstrukciójához” vezetett.

Mivel a pszilocibin csökkenti annak az agyi területnek az aktivitását, ami szerepet játszik az éntudat kialakításában, a gombázók gyakran számolnak be valamiféle univerzális összetartozás érzéséről. Ez a vallási vezetőknél is megjelent, ami ahhoz vezetett, hogy az egyes vallási vezetők sokkal elfogadóbbá váltak más vallások felé. „Rájöttem, hogy minden vallásban minden igazság megtalálható valamilyen mértékben, és némelyikük csak jobban kiemeli bizonyos aspektusait másokhoz képest. Az összetevők azonban mind ugyanazok” – mondta Zac Kamenetz rabbi.

A kutatók mindenesetre kiemelték, hogy céljuk nem a pszichedelikus szerek népszerűsítése, de még csak azt sem szeretnék sugallni, hogy van értelme azokat vallási kontextusban felhasználni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás